Οι ικανότητες της Ρωσίας στον Βορρά είναι στρατηγική πρόκληση για το ΝΑΤΟ και η συμμαχία χρειάζεται μια ισχυρή συμμαχική παρουσία στην Αρκτική, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Καναδά.
«Η σημασία του απώτατου Βορρά αυξάνεται για το ΝΑΤΟ και για τον Καναδά γιατί βλέπουμε μια σημαντική ρωσική στρατιωτική ανάπτυξη με νέες βάσεις, νέα οπλικά συστήματα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ καθώς στεκόταν δίπλα στον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό στο Κολντ Λέικ, στην Αλμπέρτα.
«Η γεωπολιτική κατάσταση άλλαξε τους τελευταίους μήνες, γι αυτό το λόγο το γεγονός ότι καταλαβαίνουμε ότι η Ρωσία είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για όλους μας, καθιστά επίκαιρο για εμάς να μοιραστούμε με τον γενικό γραμματέα και με το ΝΑΤΟ όλα τα πράγματα που ο Καναδάς κάνει μέσω του NORAD», δήλωσε ο Τριντό αναφερόμενος στον βορειοαμερικανικό αμυντικό οργανισμό στον οποίο συμμετέχουν ΗΠΑ και Καναδάς.
Η Ουάσινγκτον δημιουργεί θέση πρεσβευτή για την Αρκτική
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα τη δημιουργία θέσης πρεσβευτή αρμόδιου για την Αρκτική, ένδειξη της σημασίας που δίνουν σε αυτή την περιζήτητη στρατηγική περιοχή απέναντι στον ανταγωνισμό της Ρωσίας και της Κίνας και μεσούσης της κλιματικής κρίσης.
«Μια αρκτική περιοχή που είναι ταυτόχρονα ειρηνική, σταθερή, ευημερούσα, και που συνεργάζεται είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ» κυρίως για την «καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», δηλώνει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ, ανακοινώνοντας τη δημιουργία αυτής της θέσης, η οποία θα υποβληθεί προς έγκριση στη Γερουσία.
Διπλωμάτης καριέρας, ο Τζιμ ΝτέΧαρτ, είναι επί του παρόντος συντονιστής των ΗΠΑ για την Αρκτική. Η ανακοίνωση αυτή εκδίδεται καθώς αναμένεται να αρχίσει αύριο, Σάββατο, συνάντηση του διεθνούς συνεδρίου του Αρκτικού Κύκλου που είναι αφιερωμένο στην Γροιλανδία.
Νωρίτερα φέτος, επτά από τις οκτώ χώρες μέλη του Συμβουλίου της Αρκτικής, εκ των οποίων οι ΗΠΑ, ανέστειλαν τη συμμετοχή τους σε μια περίοδο όπου η Ρωσία ασκούσε την εκ περιτροπής προεδρία, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
Γιατί έχει σημασία ο Αρκτικός κύκλος;
Η υποχώρηση του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική προσφέρει σημαντικές οικονομικές ή στρατιωτικές ευκαιρίες χάρη κυρίως σε νέες θαλάσσιες οδούς.
Η Ρωσία δημοσίευσε πρόσφατα ένα νέο ναυτικό δόγμα στο οποίο αναφέρει ότι θέλει να ενισχύσει τις θέσεις της στην Αρκτική, ταυτόχρονα στο οικονομικό και το στρατιωτικό επίπεδο.
Η Αρκτική θερμάνθηκε σχεδόν τέσσερις φορές ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη κατά τα τελευταία 40 χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
Με τη συνεχιζόμενη απώλεια θαλάσσιων πάγων και το λιώσιμο του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας, η Αρκτική γίνεται επίσης πιο προσιτή, επιτρέποντας στα κράτη να φτάσουν στην αφθονία των φυσικών πόρων της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων κοιτασμάτων πολύτιμων ορυκτών καυσίμων, η χρήση των οποίων θα μπορούσε να συμβάλει περαιτέρω στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εκθέτουν επίσης νέες ναυτιλιακές διαδρομές, όπως η Βόρεια Θαλάσσια Διαδρομή και το Βορειοδυτικό Πέρασμα, που προηγουμένως ήταν σχεδόν αδιάβατες λόγω του πάγου της Αρκτικής. Τα νέα δρομολόγια μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία λόγω του μειωμένου χρόνου αποστολής και των ριζικών αλλαγών των δρομολογίων που δεν θα εξαρτώνται πλέον από τα κανάλια του Σουέζ και του Παναμά.
Η προστασία και ο πιθανός έλεγχος αυτών των διαδρομών και των πόρων κάτω από αυτές έχει οδηγήσει τα «αρκτικά» έθνη να εδραιώσουν την παρουσία τους και να εξασφαλίσουν τις εδαφικές τους διεκδικήσεις στην περιοχή.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Atlantic Council / Φωτογραφία αρχείου