Ο διπλασιασμός των προσπαθειών για να υποστηριχθεί η Ουκρανία απέναντι στην ρωσική εισβολή είναι «το καλύτερο πράγμα» που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε την παγκόσμια οικονομία, πέραν της βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.
Η Αμερικανίδα υπουργός μετέχει σήμερα στην Γκαντιναγκάρ, στη δυτική Ινδία, σε σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7, ενόψει της συμμετοχής της στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 στην ίδια πόλη αύριο, Δευτέρα, και μεθαύριο, Τρίτη.
«Σημαντική προτεραιότητα είναι να διπλασιάσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και πρόσθεσε ότι κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο τον Φεβρουάριο είχε ιδία γνώση του «μαζικού» αντίκτυπου που έχει η ξένη βοήθεια προς την Ουκρανία, τόσο η μη στρατιωτική όσο και η στρατιωτική.
Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία
«Ο τερματισμός αυτού του πολέμου είναι πάνω από όλα ηθική επιταγή. Αλλά είναι επίσης το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για την παγκόσμια οικονομία», σημείωσε. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία –με τις δύο χώρες να αποτελούν δύο σημαντικούς σιτοβολώνες του πλανήτη– προκάλεσε πέρυσι σοκ στην παγκόσμια οικονομία πυροδοτώντας αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.
«Η δημοσιονομική στήριξη είναι ουσιαστικής σημασίας για την αντίσταση της Ουκρανίας», υπενθύμισε η Γέλεν, αναφερόμενη επίσης στην σημασία που δίδεται από την G7 στον αγώνα κατά της παράκαμψης από τη Μόσχα των διεθνών κυρώσεων. Η Γέλεν προσπάθησε παράλληλα να καθησυχάσει τις ανησυχίες ότι η μαζική υποστήριξη στην Ουκρανία θα γίνεται σε βάρος της βοήθειας στις χώρες του Νότου: «Απορρίπτω την ιδέα ενός παζαριού» ανάμεσα σε αυτές τις δύο προκλήσεις, υπογράμμισε.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ έφερε ως απόδειξη, τις προσπάθειες που γίνονται για τη μεταρρύθμιση των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών, αρχίζοντας από την πρώτη μεταξύ αυτών, την Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά τους τα ερχόμενα χρόνια. Επίσης ανέφερε προόδους στην αναδιάρθρωση του χρέους χωρών, όπως η Ζάμπια, και δήλωσε ότι υπολογίζει σε μια προσεχή οριστικοποίηση παρόμοιων φακέλων για την Γκάνα και την Σρι Λάνκα. Ο «παράνομος» πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία στην Ουκρανία αποτελεί επίσης αιτία της πρόσφατης επιδείνωσης της υπερχρέωσης αναπτυσσόμενων χωρών, σημείωσε επίσης.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters