ΗΠΑ: «Μήνυμα» στον Νετανιάχου να μην καθαιρέσει τον Γκάλαντ από τη θέση του Υπουργού Άμυνας

Η Ουάσιγκτον έστειλε «μήνυμα» στο Ισραήλ ότι «αντιτίθεται στην πιθανή απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ», λέγοντας ότι είναι «ικανοποιημένοι με τη συνεργασία» μαζί του, αναφέρει το ισραηλινό Channel 13 News.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το μήνυμα των Αμερικανών ήταν «ευγενικό, αλλά σαφές».

Επιπλέον, όσον αφορά έναν πιθανό ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν, εστάλη ένα μήνυμα ότι οι εντάσεις πρέπει να μειωθούν σε κάποιο στάδιο, επειδή «τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ δεν θα μπορούν να μείνουν για πάντα στην περιοχή».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Γιόαβ Γκάλαντ έχουν μια τεταμένη σχέση εδώ και αρκετό καιρό, και ο πόλεμος στη Γάζα έχει επιδεινώσει την κατάσταση, καθώς διαφωνούν σε πολλά καίρια ζητήματα.

Ο Νετανιάχου φέρεται να ήθελε να απολύσει τον Γκάλαντ όταν θα επέστρεφε από την επίσκεψή του στις ΗΠΑ νωρίτερα φέτος, αλλά η προγραμματισμένη απόλυση σταμάτησε μετά την επίθεση που σκότωσε τον αρχηγό της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στην Τεχεράνη και τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ Fuad Shukr, στην Βηρυτό.

Ο Νετανιάχου είχε απομακρύνει τον Γκάλαντ τον Μάρτιο του 2023, καθώς ο υπουργός Άμυνας διαφωνούσε με την δικαστική μεταρρύθμιση που προωθούσε η ισραηλινή κυβέρνηση και προειδοποιούσε για τον κίνδυνο να επεκταθούν κάποια «ρήγματα» στον στρατό. Ωστόσο, οι αντιδράσεις ήταν έντονες και ο Γκάλαντ αποκαταστάθηκε δύο εβδομάδες αργότερα.

Ορισμένα μέλη της κυβέρνησης κάλεσαν τον Νετανιάχου να απολύσει ξανά τον Γκάλαντ, επικρίνοντας τη συμπεριφορά του στον πόλεμο της Γάζας, ενώ ο Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας, αν και έχει καλή σχέση με τους Αμερικανούς, δεν διστάζει να εκφράζει δημόσια την αντίθεσή του με κάποια από τα σχέδια του Νετανιάχου.

Φωτογραφία αρχείου Reuters