ΗΠΑ – Κίνα: Τα πέντε «επικίνδυνα σημεία» που μπορεί να ξεσπάσει σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών

Η Κίνα ακολουθεί μια ξεχωριστή στρατιωτική στρατηγική για να υποστηρίξει τις επεκτατικές διεκδικήσεις της στην Ασία και η φιλοδοξία της να γίνει υπερδύναμη έχει οδηγήσει σε μεγάλη ένταση με τις ΗΠΑ.

Δυτικοί αναλυτές έχουν εντοπίσει πολλαπλά «σημεία ανάφλεξης» που μπορεί να οδηγήσουν σε μια πλήρη σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ωστόσο, οι Κινέζοι ειδικοί έχουν διαφορετική άποψη για την πιθανότητα ενός πολέμου.

Μια ιστορική ανάλυση των προηγούμενων πολέμων που διεξήγαγε η Κίνα δείχνει μια τάση του Πεκίνου να  χρησιμοποιεί βία όταν αγχώνεται μήπως πλησιάσουν οι αντίπαλοί τα εδάφη του. Ξεκινά έναν πόλεμο όταν βρίσκει ένα παράθυρο ευπάθειας στην επικράτειά του ή στην άμεση περιφέρεια, ειδικότερα σε αμφισβητούμενες περιοχές.

Για παράδειγμα, το 1950, η Κίνα επιτέθηκε στις δυνάμεις των ΗΠΑ που επιχειρούσαν στην Κορέα, καθώς είχε δημιουργηθεί η ανησυχία ότι αν κατακτούσαν τη Βόρεια Κορέα, στη συνέχεια θα τη χρησιμοποιούσαν ως βάση για να επιτεθούν στο Πεκίνο. Η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και άλλες χώρες έχουν κάνει βήματα προς την οικοδόμηση στρατιωτικής ικανότητας και συνεργασίας με τις ΗΠΑ, κάτι που το Πεκίνο θεωρεί ως απειλή για την κυριαρχία του και τα εδάφη που διεκδικεί.

Ταϊβάν

Η αυξανόμενη διεκδίκηση αυτονομίας από την Ταϊβάν, σε συνδυασμό με τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ είναι μια σημαντική αιτία ανησυχίας για το Πεκίνο. Η Κίνα βλέπει την Ταϊβάν ως αποσχισθείσα επαρχία και θέλει να την ενώσει με την ηπειρωτική χώρα, ακόμα και με την χρήση βίας.

Η Κίνα χρησιμοποιεί πολλαπλές τακτικές για να ασκήσει προβολή ισχύος στην Ταϊβάν, όπως η διατήρηση συνεχούς στρατιωτικής πίεσης μέσω της αποστολής μαχητικών αεροσκαφών και βομβαρδιστικών στη Ζώνη Ταυτοποίησης Αεράμυνας του νησιού (ADIZ) και οι κυβερνοεπιθέσεις. Παράλληλα όμως, η Κίνα δεν αποκλείει τις πιθανότητες χρήσης βίας για την επίτευξη της ενοποίησης με την Ταϊβάν.

Αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε σημείο σύρραξης με τις ΗΠΑ, καθώς το αυτοδιοικούμενο νησί έχει στρατηγική και οικονομική σημασία.

Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας

Η Κίνα έχει εντείνει τις στρατιωτικές δραστηριότητές της γύρω από την ομάδα νησιών που διεκδικείται από τους Ιάπωνες αλλά είναι ακατοίκητη, γνωστά ως νησιά Senkaku/Diaoyu στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.  Το Πεκίνο αυξάνει σταδιακά τον αριθμό και την ικανότητα των αεροπορικών και θαλάσσιων περιπολιών γύρω και πάνω από τα νησιά.

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το νησιωτικό συγκρότημα ως μέρος της Ιαπωνίας και έχουν διαβεβαιώσει το Τόκιο ότι εμπίπτουν στην αμοιβαία εγγύηση αμυντικής ασφάλειας των δύο εθνών . Μια αντιπαράθεση εδώ θα μπορούσε να κλιμακωθεί και να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη κατάσταση μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας.

Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Η Κίνα έχει κατασκευάσει πλήθος τεχνητών νησιών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, κυρίως σε περιοχές με πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου γύρω από τα νησιά Spratly. Τα τεχνητά νησιά επιτρέπουν στην Κίνα να διεκδικήσει τον έλεγχο των περιοχών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Προκειμένου να αμφισβητήσει τις αξιώσεις της Κίνας στην περιοχή, το Ναυτικό των ΗΠΑ διεξάγει επιχειρήσεις ελευθερίας πλοήγησης (FONOPS) στη θάλασσα. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της σύγκρουσης καθώς υπάρχουν εκατοντάδες κινεζικά πλοία που επιχειρούν στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Άλλα σημεία πιθανής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσε να είναι η Βόρεια Κορέα και χώρες στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού και ειδικότερα η Ινδία.

Με πληροφορίες από: The Eurasian Times