Με τη συνθήκη για τον έλεγχο των εξοπλισμών New START να λήγει σε λίγους μήνες, ΗΠΑ και Κίνα προχωρούν σε δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων.
Ανακοίνωση για τη διενέργεια δοκιμών που αφορούσαν στην εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων, εξέδωσε η Δύναμη Πυραύλων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.
Η μία δοκιμή αφορούσε στον πύραυλο μικρής εμβέλειας Dongfeng-16 και η δεύτερη τον πύραυλο μέσης εμβέλειας ο Dongfeng-26, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να πλήττει στόχους σε απόσταση χιλιάδων μιλίων μακριά.
«Βρισκόμαστε σε υψηλή επιφυλακή για μάχη, ώστε να διασφαλίσουμε πως, οι ενέργειές μας θα είναι άμεσες και ακριβείς», δήλωσε ο Λιου Γιανγκ, διοικητής της ταξιαρχίας που πραγματοποίησε τις δοκιμές, σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων PLA 81.cn.
Ο πύραυλος Dongfeng-26 έχει εμβέλεια περίπου 2.500 μιλίων και έχει χαρακτηριστεί ως «καταστροφέας αεροπλανοφόρων», με ικανότητα να θέσει σε κίνδυνο τους αμερικανικούς στόλους στην περιοχή. Ο συγκεκριμένος πύραυλος έχει τη δυνατότητα να πλήξει αμερικανικές εγκαταστάσεις στη νήσο Γκουά από τις κινεζικές ακτές.
Σύμφωνα με την έκθεση, η άσκηση πραγματοποιήθηκε ώστε να δοκιμαστεί η ταχύτητα αντίδρασης των στρατιωτιών της μονάδας Δύναμη Πυραύλων του στρατού, σε μια εισερχόμενη πυρηνική επίθεση. Στο βίντεο, φαίνεται να φορούν προστατευτικό εξοπλισμό, καθώς σπεύδουν στους κινητούς εκτοξευτήρες πυραύλων, ενώ στη συνέχεια τους οδηγούν σε μια πλατφόρμα σε μια πεδιάδα, η οποία φαίνεται να είναι προετοιμασμένη για την εκτόξευση πυραύλων. Η έκθεση δεν αποκάλυψε πότε πραγματοποιήθηκε η άσκηση.
Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου και από τις ΗΠΑ
Σε δοκιμή πυραύλου προχώρησαν και οι ΗΠΑ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 4ης Αυγούστου, με την Διοίκηση Παγκόσμιας Κρούσης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, να εκτοξεύει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο LGM-30 Minuteman III χωρίς κεφαλή, ο οποίος ήταν εξοπλισμένος με τρία οχήματα επανεισόδου. Σε ένα πραγματικό πυρηνικό χτύπημα, ο καθε ένας θα είχε τη δική του πυρηνική κεφαλή και θα συνέχιζε να πλήττει από έναν ξεχωριστό στόχο.
Ο πύραυλος πέταξε για περίπου 4.200 μίλια από τη Βάση της Πολεμικής Αεροπορίας του Βάντενμπεργκ στην ακτή της Καλιφόρνιας, προς την ατόλη Κουατζαλέιν στα νησιά Μάρσαλ, σύμφωνα με ανακοίνωση της στρατηγικής διοίκησης των ΗΠΑ.
«Ο Minuteman III είναι 50 ετών και οι συνεχείς δοκιμές είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας του, έως τη δεκαετία του 2030, όταν το Ground Base Strategic Deterrent (Αποτρεπτική Επίγεια Στρατηγική Βάση) θα είναι πλήρως στη θέση του. Ακόμα πιο σημαντικό είναι πως, αυτό το ορατό μήνυμα εθνικής ασφάλειας, χρησιμεύει για να διαβεβαιώσει τους συμμάχους μας και να αποτρέψει τους πιθανούς επιτιθέμενους», δήλωσε σε ανακοίνωση ο διοικητής της 576ης μοίρας πτητικών δοκιμών, συνταγματάρχης Όμαρ Κολμπέρ.
Ένα αεροσκάφος του αμερικανικού ναυτικού, τύπου E-6 Mercury, συμμετείχε στη δοκιμή για να αξιολογήσει τις δικές του ικανότητες, όπως το να αναλάβει την καθοδήγηση του βαλλιστικού πυραύλου, σε περίπτωσση που η επικοινωνία με την επίγεια βάση ελέγχου χαθεί κατά την πτήση του πυραύλου.
Έλεγχος εξοπλισμών αλλά για ποιόν;
Σε έξι μήνες και συγκεκριμένα στις 5 Φεβρουαρίου 2021, λήγει η συνθήκη New START για τη μείωση των Στρατηγικών Όπλων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας και αναμένεται να δούμε αν θα επεκταθεί ή θα αντικατασταθεί.
Οι ΗΠΑ διαθέτουν περίπου 5.800 πυρηνικά όπλα, περίπου 20 φορές το οπλοστάσιο της Κίνας, αλλά η συνθήκη New START περιορίζει τις ΗΠΑ σε μόλις 1.550 που αναπτύσσονται ανά πάσα στιγμή.
Το οπλοστάσιο της Ρωσίας είναι ελαφρώς μεγαλύτερο με 6.800 όπλα, αλλά υπόκειται στους ίδιους περιορισμούς ενώ η Κίνα,έχει μόνο 300 πυρηνικές κεφαλές.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ από την πλευρά τους επιμένουν πως η Κίνα πρέπει να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε νέα συνθήκη ελέγχου των όπλων.
Στις 5 Ιουλίου, ο Φου Κονγκ, επικεφαλής της υπηρεσίας ελέγχου όπλων του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι το Πεκίνο «θα ήταν χαρούμενο» να ενταχθεί στις συνομιλίες των ΗΠΑ και της Ρωσίας, υπό την προϋπόθεση πως, οι ΗΠΑ θα μειώσουν το δικό τους οπλοστάσιο στο μέγεθος της Κίνας, που σύμφωνα με το Πεκίνο δεν εξυπηρετεί τίποτα άλλο, παρά μόνο την αποτροπή.
Αν και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών φάνηκε να αποδέχεται την προοπτική των συνομιλιών, δεν δέχεται μείωση των όπλων, προτείνοντας στους Κινέζους να ξεκινήσουν πρώτα συνομιλίες με τους Ρώσους ομολόγους τους.
Ο Κινέζος πρέσβης στη Ρωσία, Ζανγκ Χανγκούι, κατέκρινε την αντίδραση των ΗΠΑ σε σχόλια που έκανε στις 30 Ιουλίου, λέγοντας: «Οι ΗΠΑ έχουν κάνει επανειλημμένα προτάσεις για τον έλεγχο των όπλων για την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ και προωθούν τον «παράγοντα Κίνα» για να αποσπάσουν τη διεθνή προσοχή, επιδιώκοντας να δικαιολογήσει την απόσυρσή τους από τη Συνθήκη για τη Μείωση των Όπλων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας και επιδιώκοντας να ελευθερωθεί και να καταφέρει α αποκτήσει απόλυτο στρατηγικό πλεονεκτήμα. Η Κίνα και η Ρωσία το βλέπουν πολύ ξεκαθαρά».
«Η άρνηση της Κίνας να συμμετάσχει σε τριμερείς διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των όπλων, δεν σημαίνει ότι η Κίνα αρνείται να συμμετάσχει σε διεθνείς προσπάθειες πυρηνικού αφοπλισμού» συνέχισε ο Ζανγκ.
Αρκετές ημέρες νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσαν τουλάχιστον την αρχή μιας διμερούς συνθήκης για τα όπλα μεταξύ τους, λόγω της «ειδικής ευθύνης τους για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας» ως οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, σύμφωνα με δελτίο Τύπου από το Κρεμλίνο.
Η απόσυρση των ΗΠΑ από διάφορες συνθήκες
Οι ΗΠΑ έχουν αποσυρθεί από διάφορες βασικές συνθήκες, που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση των πολεμικών εντάσεων, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης για τις μέσης εμβέλειας πυρηνικές δοκιμές, (INF), που απαγόρευε τους πυραύλους με εμβέλεια μεταξύ 500 και 5.500 χιλιομέτρων ενώ, πιο πρόσφατα, αποσύρθηκε από τη συνθήκη για τους ανοιχτούς ουρανούς, η οποία προέβλεπε εναέριες επιθεωρήσεις της επικράτειας κάθε μέλους, με πνεύμα διαφάνειας.
Πολλοί φοβούνται ότι η συνθήκη New START μπορεί να είναι η επόμενη συνθήκη από όπου οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να απέχουν, καθώς προετοιμάζονται για «διακρατικό στρατηγικό ανταγωνισμό» με τη Ρωσία και την Κίνα, όπως δείχνουν και οι δηλώσεις στρατηγικής του Πενταγώνου.