Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται σε συνεργασία με τους συμμάχους τους στην Ασία για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.
Ο κ. Μπλίνκεν έκανε τη διαβεβαίωση αυτή κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης με τον Ιάπωνα ομόλογό του Τοσιμίτσου Μοτέγκι στο Τόκιο, σημειώνοντας πως σκοπός της επίσκεψης του ίδιου και Λόιντ Όστιν, του υπουργού Άμυνας της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, έχει σκοπό να επαναβεβαιώσει τη συμμαχία της Ουάσινγκτον με το Τόκιο.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποστήριξε ακόμη ότι οι δημοκρατικές αξίες απειλούνται σε χώρες όπως η Μιανμάρ και η Κίνα.
Από την πλευρά του, ο κ. Μοτέγκι δήλωσε πως συμφώνησαν με τον κ. Μπλίνκεν να εναντιωθούν σθεναρά στην προσπάθεια της Κίνας να μεταβάλει το status quo στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και στη Νότια Σινική Θάλασσα και να συνεργαστούν στενά πάνω στο ζήτημα των εδαφικών διεκδικήσεων του Πεκίνου.
Ο Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε, στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, να βαθύνουν οι σχέσεις ΗΠΑ – Ιαπωνίας στα πεδία της οικονομίας και της ασφάλειας. Το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ είχε εξαρχής σκοπό να ενισχυθούν οι δεσμοί της Ουάσινγκτον στην Ασία ενόψει της προσπάθειας της Κίνας να μεταβάλλει τις ισορροπίες.
Η επίσκεψη ακολουθεί τη σύνοδο κορυφής, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, του σχήματος που είναι γνωστό με την ονομασία Τετραμερής Διάλογος για την Ασφάλεια (Quadrilateral Security Dialogue, Quad για συντομία), στην οποία πήραν μέρος ο πρόεδρος των ΗΠΑ και οι πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Αυστραλίας.
Στο επίκεντρο των επαφών των κ.κ. Μπάιντεν και Μπλίνκεν αναμένεται να τεθούν ζητήματα όπως η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και στη Νότια Σινική Θάλασσα, η απειλή των προγραμμάτων κατασκευής πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας και το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ.
Η συμμαχία ΗΠΑ – Ιαπωνίας αποτελεί «ακρογωνιαίο λίθο της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας» των δύο χωρών, ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν μιλώντας στο προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στο Τόκιο.
«Η οικονομική σχέση των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας είναι, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, μια από τις ισχυρότερες στον κόσμο», είπε αργότερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απευθυνόμενος σε Ιάπωνες επιχειρηματίες.
Η πανδημία του νέου κορονοϊού εξέθεσε τρωτά σημεία των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, ειδικά για προϊόντα καίριας σημασίας όπως ο ιατρικός εξοπλισμός, τα ιατρικά αναλώσιμα και οι ημιαγωγοί, σημείωσε εξάλλου ο Άντονι Μπλίνκεν.
Η Βόρεια Κορέα επανέρχεται στο επίκεντρο της προσοχής της Ουάσινγκτον, καθώς σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η Πιονγκγιάνγκ απέρριψε την προσπάθεια του να αρχίσει διάλογος. Η αδελφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, του Κιμ Γιονγκ Ουν, προειδοποίησε με άρθρο της τις ΗΠΑ να σταματήσουν να εξαπλώνουν τη «μυρωδιά του μπαρουτιού» στην κορεατική χερσόνησο αν θέλουν ειρήνη.
Αφού επισκεφθεί τη Σεούλ (αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη), ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα μεταβεί στην Αλάσκα, όπου μαζί με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν θα έχουν τις πρώτες τους συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο με τους Κινέζους ομολόγους τους.
Στη συνάντηση του με τον Λόιντ Όστιν, ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Νομπούο Κίσι εξήρε το ισχυρό μήνυμα το οποίο στέλνει κατ’ αυτόν η επίσκεψη «για τη δέσμευση των ΗΠΑ στην περιοχή αυτή και το πόσο ρωμαλέα είναι η συμμαχία Ιαπωνίας-ΗΠΑ».
Οι δύο υπουργοί Άμυνας συζήτησαν ακόμη για τις κινήσεις του Πεκίνου στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και στη Νότια Σινική Θάλασσα, αναλύοντας «συγκεκριμένες πρωτοβουλίες» που θα αναλάβουν το Τόκιο και η Ουάσινγκτον για να αυξήσουν τη δυνατότητά τους ως προς την «αποτροπή» και την «αντίδραση».
Ο κ. Όστιν χαρακτήρισε τη συμμαχία «ακρογωνιαίο λίθο για την αντιμετώπιση των σημερινών και των αυριανών προκλήσεων» όσον αφορά την «ελεύθερη και ανοικτή» περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού.
Οι Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν πρόκειται να έχουν εξάλλου συνάντηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκα, που θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ τον Απρίλιο και θα γίνει ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα έχει συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο με τον Τζο Μπάιντεν αφότου ο Δημοκρατικός πρόεδρος ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ