ΗΠΑ: Η Μόσχα γνώριζε από πριν για την επίσκεψη Μπάιντεν στο Κίεβο, λέει ο Λευκός Οίκος

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι, για την πραγματοποίηση της επίσκεψης στο Κίεβο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν θεώρησε ότι ήταν σημαντικό να στείλει ένα μήνυμα για διαρκή υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Ο Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησε με το πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον πόλεμο και τις ανάγκες ως προς την ενέργεια, τις υποδομές και την οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη.

Ο Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι ενημέρωσε τη Μόσχα για την επίσκεψη του Μπάιντεν στο Κίεβο λίγο πριν την αναχώρησή του από την Ουάσιγκτον «για λόγους αποφυγής σύγκρουσης». Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί κάθε λάθος υπολογισμός που θα μπορούσε να φέρει τα δύο πυρηνικά κράτη σε άμεση σύγκρουση, η Μόσχα συμφώνησε να αποφύγει να στείλει πυραύλους στο Κίεβο όσο θα βρισκόταν εκεί ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν πέρασε περισσότερες από πέντε ώρες στην ουκρανική πρωτεύουσα, συζητώντας με τον Ζελένσκι για τα επόμενα βήματα, τιμώντας τους πεσόντες στρατιώτες της χώρας και βλέποντας το προσωπικό της πρεσβείας των ΗΠΑ στην πολιορκημένη χώρα.

Είναι αρκετά σπάνιο για έναν Αμερικανό πρόεδρο να ταξιδέψει σε μια εμπόλεμη ζώνη όπου οι ΗΠΑ ή οι σύμμαχοί τους δεν έχουν τον έλεγχο του εναέριου χώρου.

Ο αμερικανικός στρατός δεν έχει παρουσία στην Ουκρανία εκτός από ένα μικρό απόσπασμα πεζοναυτών που φρουρεί την πρεσβεία στο Κίεβο, καθιστώντας την επίσκεψη του Μπάιντεν πιο περίπλοκη από άλλες επισκέψεις ηγετών των ΗΠΑ σε εμπόλεμες ζώνες, όπως του Τζορτζ Μπους ή του Μπαράκ Ομπάμα στο Αφγανιστάν.

Ενώ ο Μπάιντεν βρισκόταν στην Ουκρανία, αεροπλάνα επιτήρησης των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του αερομεταφερόμενου ραντάρ E-3 Sentry και ενός αεροσκάφους RC-135W Rivet Joint, παρακολουθούσαν το Κίεβο από τον εναέριο χώρο της Πολωνίας.

Με πληροφορίες από: Associated Press / ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters