Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν σήμερα τη Ρωσία και την Κίνα ότι, την ώρα που συνεχίζεται η συζήτηση για μια συνθήκη περί διατήρησης της διαστημικής ειρήνης, εκείνες αυξάνουν τον κίνδυνο μιας σύγκρουσης στο διάστημα, κυρίως αναπτύσσοντας αντιδορυφορικά όπλα.
Εμπειρογνώμονες από 25 χώρες — περιλαμβανομένων της Κίνας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών– συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών από χθες, Δευτέρα, στη Γενεύη για να επιχειρήσουν να θέσουν τις βάσεις μιας συμφωνίας για την πρόληψη της κούρσας των εξοπλισμών στο διάστημα.
Το Πεκίνο και η Μόσχα υποστήριξαν τη διοργάνωση αυτής της συνόδου της Ομάδας Κυβερνητικών Εμπειρογνωμόνων, που διεξάγεται μέχρι τις 28 Μαρτίου υπό την προεδρία του βραζιλιάνου προσβευτή στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τον Αφοπλισμό Γκιγιέρμε ντε Αγκιάρ Πατριότα.
Όμως σε ομιλία της στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, στο Μέγαρο των Εθνών, την έδρα του ΟΗΕ, η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Άιλιμ Πομπλέτ αναρωτήθηκε για την ειλικρίνεια της δέσμευσης της Κίνας και της Ρωσίας στις συνομιλίες της Ομάδας Κυβερνητικών Εμπειρογνωμόνων.
«Πώς μπορούμε να πιστέψουμε ότι η Ρωσία είναι σοβαρή όσον την πρόληψη της κούρσας των εξοπλισμών στο διάστημα, την ώρα που είναι αυτοί που αναπτύσσουν αντιδορυφορικά όπλα που εκτοξεύονται από τη Γη;», ρώτησε.
Η Πομπλέτ, η οποία εργάζεται στο Γραφείο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον Έλεγχο των Εξοπλισμών, κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα ότι προσπαθεί να κατασκευάσει λέιζερ ικανά «να τυφλώνουν δορυφόρους ή να τους προκαλούν ζημιές».
Στη συνέχεια κατηγόρησε την Κίνα ότι αναπτύσσει όργανα για να παρεμβάλλει παράσιτα στις εκπομπές των δορυφόρων καθώς και πυραύλους ικανούς να φθάσουν «δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά».
Με αυτό το δεδομένο, «είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε την αυθεντικότητα της δέσμευσης της Κίνας υπέρ της πρόληψης της κούρσας των εξοπλισμών στο διάστημα», δήλωσε η Πομπλέτ.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να δημιουργήσει μια «Δύναμη του Διαστήματος» και στις αρχές Μαρτίου το Πεντάγωνο υπέβαλε στο Κογκρέσο μια πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση.
Η σχετική ανακοίνωση προκάλεσε ζωηρή ανησυχία στον κόσμο, όμως οι ειδικοί πιστεύουν πως οι τρεις μεγάλες δυνάμεις έχουν πολλά να χάσουν αν οι τρέχουσες συνομιλίες αποτύχουν, δεδομένης της αυξανόμενης σημασίας της δορυφορικής τεχνολογίας στις πολιτικές και στρατιωτικές υποθέσεις.
Η σύνοδος της Ομάδας Κυβερνητικών Εμπειρογνωμόνων δεν θα δημοσιεύσει έκθεση παρά μόνο αν όλα τα κράτη καταλήξουν σε μια συναίνεση για το περιεχόμενό της.
Οι ειδικοί θα επιχειρήσουν να συμφωνήσουν σ’ έναν κατάλογο «στοιχείων» που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση μιας συνθήκης, προέβλεψε ο βραζιλιάνος πρεσβευτής.
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ