ΗΠΑ: Έντονη ανησυχία για τους δεσμούς Κίνας και Ρωσίας μετά τη συνομλία Πούτιν – Σι Τζινπίνγκ

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία καθώς η Μόσχα συνεχίζει την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα Παρασκευή μετά τη βιντεοσυνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

«Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι είναι ουδέτερο, αλλά η συμπεριφορά του καθιστά σαφές ότι εξακολουθεί να επενδύει σε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στι ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον «παρακολουθεί στενά τη δραστηριότητα του Πεκίνου».

Νωρίτερα σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε συνάντηση μέσω βιντεοδιάσκεψης με τον Κινέζο ομόλογό του. Ο Πούτιν δήλωσε πως θέλει να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία με την Κίνα και πως περιμένει ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία την άνοιξη του 2023.

«Η στρατιωτική και τεχνική συνεργασία, που συμβάλλουν στην ασφάλεια των χωρών μας, και η διατήρηση της σταθερότητας στις περιφέρειες κλειδιά έχουν ξεχωριστή θέση» στη ρωσοκινεζική συνεργασία, υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως οι δύο δυνάμεις έχουν «την πρόθεση να ενισχύσουν τη συνεργασία ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και της Κίνας».

Στην απάντησή του, που διήρκεσε περίπου το ένα τέταρτο της δήλωσης του Πούτιν, ο Σι ανέφερε πως η Κίνα είναι έτοιμη να αυξήσει τη στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία με φόντο αυτό που αποκάλεσε «δύσκολη» κατάσταση ευρύτερα στον κόσμο.

Με πληροφορίες από: Reuters / Φωτογραφία Reuters