Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσέγγισαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ και εταιρείες όπλων με μια λίστα αγοράς όπλων που περιλαμβάνει drones, πυραύλους και συστήματα πυραυλικής άμυνας, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανανεώνει τη ζήτηση για αμερικανικά όπλα, αναφέρουν πηγές στο Reuters.
Η Γερμανία, η οποία βρίσκεται κοντά σε μια συμφωνία για 35 μαχητικά F-35 της Lockheed Martin Corp, έχει ζητήσει οπλικά συστήματα για να αμυνθεί κατά βαλλιστικών πυραύλων, ανέφεραν πηγές με γνώση της κατάστασης.
Την ίδια στιγμή, η Πολωνία επιζητεί επειγόντως να αγοράσει εξελιγμένα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών Reaper από τις ΗΠΑ, δήλωσε ένας Πολωνός κυβερνητικός αξιωματούχος αυτή την εβδομάδα.
Αιτήματα για αμερικανικά οπλικά συστήματα γίνονται επίσης από άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου οι σύμμαχοι επιθυμούν να αποκτήσουν όπλα που η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει επιτυχώς εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, τόνισαν δύο άτομα με γνώση του θέματος. Τα όπλα περιλαμβάνουν αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger και αντιαρματικούς πυραύλους Javelin.
Τα αιτήματα έρχονται καθώς οι χώρες της Ευρώπης ενισχύουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς για να αντιμετωπίσουν μια ολοένα και πιο αβέβαιη προοπτική ασφάλειας, με τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Δανία μεταξύ εκείνων που υπόσχονται απότομη αύξηση των δαπανών.
Τα κράτη της ΕΕ διπλασιάζουν τις αμυντικές τους δαπάνες
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι «διπλασιάζουν» τις αμυντικές τους δαπάνες, είπε η Μάρα Κάρλιν, υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα σε ακρόαση στο Κογκρέσο, όπου μίλησε για μια «ρωσική επιθετικότητα που απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ευρώπης».
Δεδομένου ότι η πώληση όπλων από αμερικανικές εταιρείες σε ξένες κυβερνήσεις απαιτεί την έγκριση των ΗΠΑ, η Διοίκηση Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας του Πενταγώνου πραγματοποιεί εβδομαδιαίες συναντήσεις της Ευρωπαϊκής Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων για να εξετάσει συγκεκριμένα αιτήματα που σχετίζονται με την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, υπογράμμισε η πηγή.
Για να επιταχύνει την έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης για πωλήσεις και μεταφορές όπλων που παράγονται από αμερικανικές εταιρείες, το Πεντάγωνο επανίδρυσε μια ομάδα για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση.
«Το υπουργείο Άμυνας διερευνά επιλογές για να υποστηρίξει τις ανάγκες της Ουκρανίας, να αναπληρώσει γρήγορα τα αποθέματα των ΗΠΑ και να συμπληρώσει τα εξαντλημένα αποθέματα συμμάχων και εταίρων», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος Άμυνας, προσθέτοντας ότι το Πεντάγωνο συνεργάζεται με τους εργολάβους για τρόπους «μετριασμού των περιορισμών της εφοδιαστικής αλυσίδας και επιτάχυνση των χρονοδιαγραμμάτων παραγωγής».
Η Raytheon Technologies και η Lockheed Martin Corp παράγουν από κοινού Javelins, ενώ η Raytheon κατασκευάζει Stingers. Η πιθανότητα αύξησης των πωλήσεων όλων των τύπων όπλων από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου έχει αυξήσει τη μετοχή της Lockheed κατά 8,3% και τη μετοχή της Raytheon κατά 3,9%.
«Γκρίνια» από την Dassault για την αγορά F-35 από τη Γερμανία
Το στέλεχος της Raytheon, Τομ Λαλίμπερτι δήλωσε ότι η εταιρεία αναγνωρίζει «την επείγουσα ανάγκη αναπλήρωσης των εξαντλημένων αποθεμάτων Javelin και Stinger». Οποιαδήποτε σημαντική στροφή προς τις ΗΠΑ ως προμηθευτή όπλων είναι πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις από την κατακερματισμένη αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης.
Ο επικεφαλής της Dassault Aviation νωρίτερα αυτό το μήνα επέκρινε τη γερμανική απόφαση να παραγγείλει μαχητικά F-35, λέγοντας ότι αυτό ενδέχεται να αποδυναμώσει την υποστήριξη για συνεργατικά έργα όπως το γαλλογερμανικό μαχητικό FCAS που μοιράζονται η Dassault και η Airbus.
Η Γερμανία εξετάζει επίσης την αγορά συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας αμερικανικής κατασκευής, όπως το Terminal High Altitude Air Defense (THAAD), αν και αυτό δεν είναι πρώτης επιλογής για αγορά, είπε μια πηγή. Ένας πολιτικός της αντιπολίτευσης, για παράδειγμα, ρώτησε σχετικά με την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος που ονομάζεται Iron Dome (Σιδηρούς Θόλος) για την προστασία του Βερολίνου. Η λήψη αποφάσεων για το τι θα αγοράσει το Βερολίνο βρίσκεται σε πρώιμα στάδια. Ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η Γερμανία αναμένεται ήδη να αποφασίσει φέτος για αγορά ενός νέου ελικοπτέρου βαρείας ανύψωσης, κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει αυξημένες δαπάνες. Οι ανταγωνιστές για τη συμφωνία ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνουν το CH-53K King Stallion της Lockheed Martin και το H-47 Chinook της Boeing.
Η Πολωνία θέλει να αγοράσει πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper κατασκευασμένα από την General Atomics με ειδική, ταχεία διαδικασία και εξετάζει περαιτέρω προμήθειες αργότερα, δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Κριστόφ Πλατέκ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας Εξοπλισμών του πολωνικού Υπουργείου Άμυνας, σε συνέντευξή του την Τετάρτη.
«Αυτή η εντολή είναι μια απάντηση στην… κατάσταση ασφαλείας, ιδιαίτερα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη», είπε ο Πλάτεκ. Συνήθως, οι αμυντικές συμφωνίες των ΗΠΑ απαιτούν χρόνια διαπραγματεύσεων, εγκρίσεων και ελέγχου, αφού οι χώρες έχουν αφιερώσει αρκετά χρόνια για να αποφασίσουν για τις ανάγκες τους.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters