ΗΠΑ: «Ανεπιτυχής» η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ – Αντιτορπιλικά του US Navy στη Μεσόγειο αναχαίτισαν ιρανικούς πυραύλους

REUTERS/Jamal Awad

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι η πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ «φαίνεται να ήταν αναποτελεσματική».

«Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για αυτήν την επίθεση και θα συνεργαστούμε με το Ισραήλ για να το κάνουμε αυτό», είπε ο Σάλιβαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν το θέμα με το Ισραήλ και αυτές οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, είπε αλλά αρνήθηκε να δώσει πρόσθετες λεπτομέρειες.

Ο Σάλιβαν λέει ότι το Ιράν εκτόξευσε σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ στην αποψινή επίθεση. Αποκάλυψε ότι αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο αναχαίτισαν εισερχόμενους ιρανικούς πυραύλους.

Συγκεκριμένα, τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke USS Cole (DDG-67) και USS Bulkeley (DDG-84) εκτόξευσαν περίπου 12 αναχαιτιστές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις παρακολούθησαν την επίθεση από την αίθουσα καταστάσεων του Λευκού Οίκου.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εργάζονται για να εκτιμήσουν τις ζημιές της επίθεσης, αλλά επί του παρόντος πιστεύουν ότι το μόνο θύμα ήταν ένας Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε στην πόλη Ιεριχώ της Δυτικής Όχθης, προσθέτει ο Σάλιβαν.

«Πρόκειται για μια σημαντική κλιμάκωση από το Ιράν, και είναι εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι μπορέσαμε να ενισχύσουμε το Ισραήλ και να δημιουργήσουμε μια κατάσταση στην οποία κανείς δεν σκοτώθηκε σε αυτή την επίθεση», τόνισε.

«Θα εξετάσουμε τώρα ποια είναι τα κατάλληλα επόμενα βήματα για να διασφαλίσουμε πρώτα και κύρια τα αμερικανικά συμφέροντα και στη συνέχεια να προωθήσουμε τη σταθερότητα στην περιοχή στο μέγιστο δυνατό βαθμό», πρόσθεσε.

Απειλές από πολιτοφυλακές του Ιράκ προς τις αμερικανικές δυνάμεις

Οι ένοπλες φιλοϊρανικές παρατάξεις του Ιράκ θα στοχεύσουν κατά «όλων των αμερικανικών συμφερόντων» σε περίπτωση επίθεσης κατά της Τεχεράνης.

Οι αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ και στην περιοχή θα αποτελέσουν στόχο αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε απάντηση στα ιρανικά πλήγματα στο Ισραήλ ή αν το Ισραήλ χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο του Ιράκ κατά της Τεχεράνης, ανακοίνωσαν σήμερα οι υποστηριζόμενες από το Ιράν ένοπλες οργανώσεις.

Πηγή: Times of Israel, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters