INS Imphal: Το νέο stealth αντιτορπιλικό της Ινδίας τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία [vid]

Το νέο και stealth αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων INS Imphal του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας τέθηκε σε επιχειρησιακή λειτουργία. Είναι το τρίτο κατά σειρά αντιτορπιλικό κλάσης Visakhapatnam, που σχεδιάστηκε εγχώρια και κατασκευάστηκε από τη Mazagon Dock Shipbuilders Limited, στην Βομβάη.

H επίσημη τελετή ένταξης του INS Imphal πραγματοποιήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2023, ένα μήνα περίπου μετά την ολοκλήρωση επιτυχημένων δοκιμών με την εκτόξευση υπερηχητικών πυραύλων τύπου BrahMos και θα αναπτύσσεται με τη Δυτική Ναυτική Διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας που έχει ως περιοχή ευθύνης την Αραβική Θάλασσα και δυτικά τμήματα του Ινδικού Ωκεανού.

Όπως και τα άλλα πλοία της ίδιας κλάσης, το αντιτορπιλικό INS Imphal έχει μήκος 163 μέτρα και πλήρες εκτόπισμα 7.400 τόνων, μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων, έχει πλήρωμα 300 ατόμων και αυτονομία 45 ημερών. Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με οπλικά και λειτουργικά συστήματα εγχώριας κατασκευής, στο πλαίσιο ενίσχυσης της κυβερνητικής προσπάθειας για εξοπλιστικά προγράμματα «Make In India».

Διαθέτει:

Σύμφωνα με το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό, τα αντιτορπιλικά αυτής της κλάσης «ξεχωρίζουν» λόγω των βελτιωμένων κατασκευαστικών χαρακτηριστικών τους, των stealth ιδιοτήτων αλλά και της ενισχυμένης προστασίας και θωράκισης, ενώ ακόμα μπορούν να μεταφέρουν έως και δύο ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων σε εσωτερικό υπόστεγο.

Με πληροφορίες και από: Defense Post / Φωτογραφίες Πολεμικού Ναυτικού Ινδίας