INF: Η Συνθήκη για τα Πυρηνικά σε τρομερή αμφισβήτηση

Η Ρωσία επιθυμεί να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από την Συνθήκη για τα Πυρηνικά INF.

Την πρόθεση της Ρωσίας να συνεχίσει τον διάλογο με τις ΗΠΑ σχετικά με την Συνθήκη INF αλλά και τη συνθήκη START εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ για τη διατήρηση της συνθήκης INF, για τα πυρηνικά μέσου βεληνεκούς καθώς και της συνθήκης START για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, διεμήνυσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Μας ενδιαφέρει να τη σώσουμε (τη συνθήκη INF) και εκφράζουμε τη λύπη μας για την εξαγγελθείσα πρόθεση των ΗΠΑ να αποχωρήσει από τη συνθήκη», δήλωσε ο Λαβρόφ, σε συνέντευξη τύπου μετά από συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΑΣΕ στη Μόσχα την Παρασκευή.

«Έχουμε εκφράσει την ετοιμότητά μας να συζητήσουμε την παρούσα κατάσταση, αλλά όπως αντιλαμβανόμαστε, η απόφαση των ΗΠΑ είναι οριστική. Θα ανακοινωθεί επισήμως σύντομα και θα ξεκινήσει μια αντίστροφη μέτρηση έξι μηνών, μετά την οποία η απόφαση τερματισμού της σύμβασης θα είναι πια πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ.

Ο Πρόεδρος Τραμπ απείλησε να αποσυρθεί από τη Συνθήκη INF κατηγορώντας τη Ρωσία για παραβίαση των όρων της. 

Πηγή: Sputnik