Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο δήλωσε σήμερα ότι οι εκρήξεις που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων σήμερα, στο κέντρο της Τζακάρτας, ήταν «τρομοκρατικές ενέργειες».
Η χώρα μας και ο λαός μας δεν πρέπει να φοβούνται, δεν θα ηττηθούμε από αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες», δήλωσε ο Ουιντόντο στο τηλεοπτικό δίκτυο Metro TV, προσθέτοντας ότι οι αρχές «καταδικάζουν την ενεργεία αυτή η οποία διατάραξε την ασφάλεια και σκόρπισε τον τρόμο στους πολίτες».
Την ίδια ώρα ο διοικητής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος βρίσκονται πίσω από την επίθεση με όπλα και βόμβες που σημειώθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα. «Αυτή είναι σίγουρα τρομοκρατία, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι το ΙΚ έχει σχέση με την επίθεση», δήλωσε ο διοικητής Σουτιγιόσο.
Παράλληλα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι είναι νεκροί τέσσερις άνδρες, ένοπλοι ισλαμιστές οι οποίοι μετείχαν στην επίθεση στην πρωτεύουσα, και απέκλεισε την περιοχή, δήλωσε εκπρόσωπός της διευκρινίζοντας ότι δύο από τους τέσσερις δράστες ήταν καμικάζι.
«Εκκαθαριστική επιχείρηση είναι σε εξέλιξη μέσα στο κτίριο, από το υπόγειο έως τη στέγη του», δήλωσε ο Ικμπαλ Καμπίντ στους δημοσιογράφους, εξηγώντας ότι συμπλοκή μεταξύ δραστών της επίθεσης και αστυνομικών σημειώθηκε σε κινηματογράφο που στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με την καφετέρια της αλυσίδας Starbucks όπου σημειώθηκε νωρίτερα επίθεση.
Ένοπλοι πραγματοποίησαν σήμερα επίθεση με όπλα και βόμβες σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι ανθρώπους στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, ανακοίνωσε η αστυνομία, σε μια επίθεση που σημειώθηκε έπειτα από την απειλή τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ότι θέτουν τη χώρα στο «στόχαστρό» τους. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, έξι βόμβες εξερράγησαν σε διάφορα σημεία της Τζακάρτας και αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι είδε τρεις νεκρούς να κείτονται στο έδαφος και μια συμπλοκή να είναι σε εξέλιξη. Μια έκρηξη σημειώθηκε σε καφετέρια της αλυσίδας Starbucks και δυνάμεις ασφαλείας εισήλθαν αργότερα στο κτίριο.
Η αστυνομία ανέφερε ότι υπάρχουν υποψίες πως βομβιστής αυτοκτονίας ευθύνεται τουλάχιστον για μία από τις εκρήξεις και ότι έως 14 ένοπλοι αντάρτες μετείχαν στην επίθεση, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Metro TV.
«Τα τζάμια του Starbucks ανατινάχθηκαν. Βλέπω τρεις νεκρούς στο δρόμο. Υπάρχει μια παύση των πυροβολισμών, αλλά κάποιος είναι στην οροφή του κτιρίου και αστυνομικοί έχουν στρέψει τα όπλα τους σε αυτόν», δήλωσε ο φωτογράφος του Ρόιτερς.
Ανησυχία επικρατεί στην Ινδονησία τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της τζιχαντιστικής απειλής και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας έχει ξεκινήσει επιχείρηση καταστολής εναντίον κύκλων και προσώπων με ύποπτες διασυνδέσεις με το ΙΚ.
«Νωρίτερα είχαμε δεχθεί απειλή από το ΙΚ ότι η Ινδονησία θα είναι στο στόχαστρό του», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας Αντον Τσαρλιγιάν, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η αστυνομία δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής ποιος ευθύνεται για τις εκρήξεις αυτές. Πρόσθεσε ότι στους νεκρούς συγκαταλέγονται τρεις αστυνομικοί και τρεις άμαχοι.
«Είδα έναν αστυνομικό να πυροβολεί ακριβώς μπροστά μου», είπε αυτόπτης μάρτυρας στο δίκτυο TV One.
Μία έκρηξη σημειώθηκε μπροστά από το εμπορικό κέντρο The Mall Sarinah, σε πολυσύχναστη λεωφόρο. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ένα αστυνομικό τμήμα έξω από το εμπορικό κέντρο ανατινάχθηκε.
Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους αστυνομικούς.
Κτίριο του ΟΗΕ που βρίσκεται κοντά στο σημείο έχει σφραγιστεί και δεν επιτρέπεται σε κανέναν μπεί ή να βγει από αυτό, σύμφωνα με μαρτυρίες στο Ρόιτερς. Αλλά πολυώροφα κτίρια στην περιοχή εκκενώθηκαν.
Η κεντρική τράπεζα της Ινδονησίας βρίσκεται στην ίδια περιοχή και εκπρόσωπός της δήλωσε ότι μια συνεδρίαση για την πολιτική της τράπεζας ήταν σε εξέλιξη για μια απόφαση για τα επιτόκια που επρόκειτο να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.
Έκρηξη ακούστηκε και στο δυτικό προάστιο Παλμεράχ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά η αστυνομία δεν το επιβεβαιώνει ακόμη.
Η Ινδονησία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο.
Η χώρα βίωσε κύμα επιθέσεων ανταρτών τη δεκαετία του 2000. Η πιο πολύνεκρη ήταν βομβιστική επίθεση σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Μπαλί με 202 νεκρούς, οι περισσότεροι μεταξύ αυτών ήταν τουρίστες.
Η αστυνομία έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό την καταπολέμηση εγχώριων πυρήνων ισλαμιστών, αλλά αξιωματικοί εξέφρασαν πρόσφατα ανησυχίες για αναζωπύρωση της βίας, η οποία ενισχύεται από οργανώσεις όπως το ΙΚ και Ινδονήσιους που επιστρέφουν στη χώρα έπειτα από μάχες στις οποίες έχουν πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών.
Οι τελευταίες μεγάλες επιθέσεις τζιχαντιστών στη Τζακάρτα ήταν τον Ιούλιο του 2009, με βόμβες στα ξενοδοχεία JW Marriott και Ritz Carlton.