Ιμπραήμ Καλίν: «Οι στρατιωτικές συμφωνίες Τουρκίας – Λιβύης εξακολουθούν να ισχύουν»

Ο εκπρόσωπος της Προεδρίας στην Τουρκία, Ιμπραήμ Καλίν, υποστήριξε ότι οι θαλάσσιες και στρατιωτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν με την απερχόμενη Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) εξακολουθούν να ισχύουν.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Καλίν είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πολιτική διαδικασία στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών. «Η Άγκυρα έχει παράσχει τις απαραίτητες προτάσεις για να διεξαχθούν οι εκλογές στην ώρα τους, αλλά οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές και οι εκλογές αναβλήθηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό του λαού και της κυβέρνησης της Λιβύης, είτε όσον αφορά την ασφάλεια, την υποστήριξη της πολιτικής διαδικασίας είτε την ανοικοδόμηση υποδομών», πρόσθεσε. Ο Καλίν εξέφρασε επίσης την ελπίδα του να ανακοινώσει σύντομα τη νέα πολιτική διαδικασία μέσα σε ένα καλό χρονοδιάγραμμα και έναν διαφανή οδικό χάρτη, χωρίς να προκληθεί ένταση ή σύγκρουση.

Οι συμφωνίες Τουρκίας – Λιβύης

Το 2019, η GNA και η Τουρκία υπέγραψαν δύο συμφωνίες για τη στρατιωτική συνεργασία και τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο Θάλασσα. Η στρατιωτική συμφωνία στοχεύει στη διασφάλιση της προστασίας των συμφερόντων της Τουρκίας στη Λιβύη, στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και στην άμεση επέμβαση της Άγκυρας στη βορειοαφρικανική χώρα. Επίσης, επέτρεψε την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη κατόπιν αιτήματος της λιβυκής κυβέρνησης.

Ο Καλίν είχε δηλώσει ότι η συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη θα βοηθήσει στη στήριξη της πολιτικής σταθερότητας και ασφάλειας στη χώρα. «Είμαστε εκεί ως δύναμη σταθερότητας και για να βοηθήσουμε τον λιβυκό λαό. Και η προτεραιότητά μας όσον αφορά την ασφάλεια είναι να βοηθήσουμε τους Λίβυους να δημιουργήσουν τον ενιαίο Λιβυκό Εθνικό Στρατό τους (LNA)», επιβεβαίωσε.

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης επιδεινώθηκαν επίσης τον Νοέμβριο του 2019 στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών. Η απερχόμενη κυβέρνηση της Λιβύης είχε υπογράψει ένα αμφιλεγόμενο μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: Libya Review / Φωτογραφία αρχείου Reuters