Η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο πως κατέρριψε, χθες Τετάρτη, στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου Il-76 της πολεμικής αεροπορίας της στον εναέριο χώρο της παραμεθόριας περιφέρειας Μπιέλγκοροντ, με αποτέλεσμα να μην επιζήσει κανένας από τους 74 επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένων 65 ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου που επρόκειτο να ανταλλαχθούν.
Στο βραδινό διάγγελμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαίτησε να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για το συμβάν. «Είναι προφανές ότι οι Ρώσοι παίζουν με τις ζωές των Ουκρανών αιχμαλώτων, τα συναισθήματα των δικών τους και της κοινωνίας μας», υποστήριξε, χωρίς να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει πως στο μεταγωγικό επέβαιναν Ουκρανοί στρατιωτικοί.
Ο επικεφαλής της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, Μικόλα Όλεστσουκ, παράλληλα κατηγόρησε τη Μόσχα πως «θέλει να μειώσει τη διεθνή υποστήριξη προς τη χώρα μας», κάτι «που δεν θα καταφέρει», προσθέτοντας μέσω Telegram πως «η Ουκρανία έχει δικαίωμα να αμύνεται και να καταστρέφει τα μέσα των αεροπορικών επιθέσεων του εχθρού» και διαμηνύοντας πως οι δυνάμεις του «θα συνεχίσουν να πλήττουν τον εχθρό όπου κι αν βρίσκεται».
Τι είπε η SBU
Από την πλευρά της η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε πως «δεν διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες» για τους επιβάτες του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους τύπου Il-76, παραδεχόμενη πως πράγματι «προβλεπόταν» ανταλλαγή αιχμαλώτων, η οποία τελικά δεν έγινε.
Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως το Κίεβο «γνώριζε» ότι οι αιχμάλωτοι θα μεταφέρονταν αεροπορικώς στην Μπέλγκοροντ και από εκεί στο σημείο του ραντεβού όπου θα γινόταν η ανταλλαγή. Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών αντιθέτως ανέφερε πως η Μόσχα «δεν είχε ενημερώσει» τις ουκρανικές αρχές για τη μεταφορά.
Ο ουκρανικός στρατός δεν είχε ενημέρωση «για τον αριθμό των οχημάτων, τη διαδρομή και τον τρόπο μεταφοράς των αιχμαλώτων», επέμεινε, προσάπτοντας στη Μόσχα ότι τους έθεσε, εσκεμμένα κατ’ αυτήν, «σε κίνδυνο». Ο ρωσικός στρατός από την άλλη ανέφερε πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν «δύο πυραύλους» χρησιμοποιώντας «σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας» για να καταρρίψουν το Ιλιούσιν και κατόπιν «να κατηγορήσουν τη Ρωσία».
Το γιγαντιαίο μεταγωγικό συνετρίβη κοντά στο χωριό Γιάμπλαναβα, 45 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Οι επιβαίνοντες σε αυτό, 65 αιχμάλωτοι πολέμου, το εξαμελές πλήρωμα και άλλοι τρεις Ρώσοι στρατιωτικοί, προφανώς φρουροί, «σκοτώθηκαν», κατά την ίδια πηγή.
Βίντεο από τον τόπο της συντριβής, τραβηγμένα με κινητά τηλέφωνα, δείχνουν το αεροσκάφος να πέφτει, γιγαντιαία έκρηξη, τολύπη καπνού στον ουρανό πίσω του, ενώ άλλα πιστοποιούν πως από το αεροπλάνο δεν απέμειναν παρά μερικά κομμάτια της ατράκτου.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, απέφυγε να κάνει σχόλια για το επεισόδιο, διαβεβαιώνοντας πως οι ρωσικές αρχές θα «εξιχνιάσουν» τις περιστάσεις του. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δούμας, Βιτσισλάβ Βόλοντιν, υποστήριξε πως εκτοξεύτηκαν «αμερικανικοί και γερμανικοί πύραυλοι» για να καταρριφθεί το Il-76.
Σύμφωνα με το Κίεβο, 8.000 Ουκρανοί, ανάμεσά τους 1.600 και πλέον άμαχοι, βρίσκονται στα χέρια της Μόσχας. Τον Ιούλιο του 2022, Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορήθηκαν για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό φυλακής όπου κρατούνταν ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου στο Αλένοφκα, χωριό στην ανατολική Ουκρανία που ελέγχουν οι δυνάμεις της Μόσχας.
Με πληροφορίες από: