Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι έλαβε σήμερα μια πολύ θερμή επιστολή από τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, χαρακτηρίζοντας «υπέροχη» την αλληλογραφία.
«Μόλις έλαβα μια υπέροχη επιστολή από τον Κιμ Γιονγκ Ουν», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ότι συνεχίζει να εμπιστεύεται τη Βόρεια Κορέα, παρά την έλλειψη προόδου όσον αφορά την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγκγιάνγκ, επειδή «κράτησε το λόγο της».
Παράλληλα είπε στους δημοσιογράφους ότι πιστεύει ότι κάτι καλό θα συμβεί με την Πιονγκιάνγκ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Και τρίτη συνάντηση των δύο ηγετών
Μια τρίτη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη είναι πιθανή, αλλά η ανάληψη πρωτοβουλίας βαραίνει την Πιονγκιάνγκ, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον.
Ενώ το καθεστώς του απομονωμένου κράτους έχει τηρήσει τη δέσμευση του να μην διεξαγάγει πυρηνικές δοκιμές ή δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, ο Μπόλτον τόνισε ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει «την εκστρατεία μέγιστης πίεσης», καθώς ο Κιμ εξακολουθεί να μην έχει λάβει μια «στρατηγική απόφαση να εγκαταλείψει την επιδίωξη κατασκευής πυρηνικών όπλων».
Ο Αμερικανός αξιωματούχος, σε ομιλία του σε ένα συνέδριο που διοργάνωσε η Wall Street Journal, ανέφερε ότι είναι «απολύτως πιθανό» να υπάρξει μια τρίτη συνάντηση Τραμπ-Κιμ, μετά τις συνόδους στη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ. «Εξαρτάται από τον Κιμ Γιονγκ Ουν», σημείωσε.
«Είμαστε έτοιμοι όταν θα είναι αυτοί, οποιαδήποτε στιγμή θέλουν να το προγραμματίσουμε», συμπλήρωσε ο Μπόλτον.
Νωρίτερα σήμερα, το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε σε τηλεγράφημά του ότι η Ουάσινκγτον πρέπει να «αποσυρθεί από την εχθρική της πολιτική» προς την Πιονγκιάνγκ, αλλιώς οι συμφωνίες που έγιναν στην πρώτη σύνοδο των δύο ηγετών στη Σιγκαπούρη πριν από ένα χρόνο θα γίνουν ένα «κενό γράμμα».
Η δεύτερη σύνοδος κορυφής στο Ανόι κατέρρευσε όταν ο Τραμπ είπε ότι ο Κιμ δεν έκανε αρκετές υποχωρήσεις ως προς τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων ή των βαλλιστικών πυραύλων σε αντάλλαγμα για την άρση των διεθνών κυρώσεων.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ