Aν και η Ευρώπη αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι αμυντικές της ικανότητες παραμένουν ανεπαρκείς και έχει έλλειψη στρατιωτικού προσωπικού.
Ταυτόχρονα, επικρατει αβεβαιότητα και ανησυχία στην Ευρώπη για τη συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και οι εκκλήσεις για να ενισχυθεί η άμυνα της ηπείρου αυξάνονται.
Οι κύριες ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις «παραμένουν υποστελεχωμένες, με πάρα πολλές από αυτές να συνεχίζουν να χάνουν στρατεύματα χωρίς να δίνουν επαρκή κίνητρα στη νέα γενιά για να καταταγεί», σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε σήμερα το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS).
«Συνεχίζουν σε διαφόρους βαθμούς να στηρίζονται στις ΗΠΑ σε όλους τους στρατιωτικούς τομείς», σημειώνει η ομάδα αυτή ειδικών, η οποία διοργανώνει φόρουμ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας στην Πράγα.
«Τα ευρωπαϊκά μέλη του NATO έχουν αυξήσει τις δαπάνες τους κατά 50%» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, αλλά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 ανέδειξε πολλές αδυναμίες στην ικανότητα της Ευρώπης να εγγυηθεί την ασφάλειά της.
Αυξήθηκε η παραγωγή πυρομαχικών
Το οπλοστάσιο «μειώθηκε σημαντικά μετά τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου» και «η αμυντική βιομηχανία στην Ευρώπη επίσης συρρικνώθηκε», σύμφωνα με τη μελέτη.
Η παραγωγή σε ορισμένους τομείς, ιδίως στην αντιαεροπορική άμυνα και το πυροβολικό, αυξήθηκε ωστόσο σημαντικά από το 2022, με τους κατασκευαστές όπλων να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Ουκρανίας.
Για παράδειγμα, η ετήσια κατασκευή πυρομαχικών 155mm της Rheinmetall δεκαπλασιάστηκε και έφτασε τα 700.000 τεμάχια.
Οι μισές παραγγελίες ευρωπαϊκών χωρών του NATO δίνονται σήμερα σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, έναντι 34% των παραγγελιών που γίνονται για αμερικανικά συστήματα.
Την Τετάρτη, ο νέος Επίτροπος της ΕΕ για την Άμυνα Άντριους Κουμπίλιους δήλωσε ότι η ΕΕ θα δαπανήσει περισσότερα για την άμυνά της, όχι λόγω της επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αλλά λόγω της ρωσικής απειλής.
Στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στη Βουδαπέστη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να «αναθέτουν αιωνίως» την ασφάλειά τους στην Ουάσινγκτον και πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύσουν τα συμφέροντα των Ευρωπαίων.
Φωτογραφία αρχείου Reuters