Σαν βόμβα έσκασε στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η είδηση ότι ο Ιγκόρ Γκίρκιν φόρεσε την στρατιωτική στολή του και πήγε στο μέτωπο να πολεμήσει.
Την είδηση μάλιστα γνωστοποίησε η σύζυγός του, ανεβάζοντας φωτογραφία του ζεύγους στο Instagram, ενώ την επιβεβαίωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης μέσω της εφαρμογής Telegram.
Σχεδόν αστραπιαία ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για την συλλογή χρημάτων, προκειμένου να επικηρυχθεί ο Ιγκόρ Γκίρκιν, ώστε να συλληφθεί ζωντανός.
Η πρώτη επικήρυξη ήταν για 40.000 δολάρια…
για να φτάσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις 100.000 που πρόσφεραν οι υπηρεσίες πληροφοριών του ουκρανικού στρατού…
και να «εκτιναχθούν» στις 150.000 μετά από έρανο που διοργάνωσε ο Ουκρανός ακτιβιστής Στερνένκο!
Μάλιστα στα social media κυκλοφόρησαν αφίσες του Ιγκόρ Γκίρκιν, με την επισήμανση ότι «Καταζητείται ζωντανός».
Όμως ποιός είναι ο άνθρωπος που κινητοποίησε χιλιάδες Ουκρανούς να συνεισφέρουν από το υστέρημά τους εν μέσω πολέμου για την σύλληψη ενός και μόνον άνδρα;
Ο Ιγκόρ Γκίρκιν είναι βετεράνος του ρωσικού στρατού και πρώην αξιωματικός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) που έπαιξε βασικό ρόλο στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία και αργότερα στον πόλεμο στο Ντονμπάς ως οργανωτής μαχόμενων ομάδων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.
Το 2014 οδήγησε μια ομάδα μαχητών στην Ουκρανία, όπου συμμετείχε στην Πολιορκία του Σλοβιάνσκ, η οποία έληξε μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες ήττας των αυτονομιστών στις 5 Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας αύξησε την επιρροή του και τελικά έγινε ο de facto στρατιωτικός διοικητής όλων των αυτονομιστικών δυνάμεων στην περιοχή του Ντονμπάς.
Όμως αυτό που τον χαρακτηρίζει, είναι η κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysian Airlines το 2014, κατά την οποία βρήκαν το θάνατο 298 άνθρωποι και εξαιτίας της οποίας απολύθηκε από τον στρατό.
Ολλανδοί εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει τον Ιγκόρ Γκίρκιν και τρεις άλλους για φόνο και εξέδωσαν διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του. Ο ίδιος έχει παραδεχθεί την «ηθική ευθύνη», αλλά αρνείται ότι πάτησε το κουμπί για την εκτόξευση των πυραύλων που έριξαν το αεροσκάφος. Στις 22 Δεκεμβρίου 2021, οι εισαγγελείς ζήτησαν ποινές ισόβιας κάθειρξης για όλους τους κατηγορούμενους.
Εναντίον του Γκίρκιν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Ελβετία και την Ουκρανία, εξαιτίας του ηγετικού ρόλου που έπαιξε στην ένοπλη σύγκρουση της ανατολικής Ουκρανίας.
Όπως αναφέρει η Wikipedia, το 2014 ο Ιγκόρ Γκίρκιν φέρεται να πίστευε ότι οι «φιλελεύθερες φυλές» (φιλελεύθερο τμήμα των ρωσικών ελίτ) πρέπει να καταστραφούν προς όφελος των «επιβολής του νόμου». Στις 28 Μαΐου 2016 σχημάτισε το Ρωσικό Εθνικό Κίνημα, μια πολιτική ομάδα υπέρ της «ένωσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και άλλων ρωσικών εδαφών σε ένα ενιαίο πανρωσικό κράτος και της μετατροπής ολόκληρης της επικράτειας της πρώην ΕΣΣΔ σε ένα άνευ όρων ζώνη ρωσικής επιρροής».
Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, ο Γκίρκιν κέρδισε ξανά την προσοχή ως πολεμικός μπλόγκερ. Διακρίθηκε για τη φιλοπολεμική του στάση αλλά ταυτόχρονα για τη σφοδρή κριτική του προς Ρώσους στρατιωτικούς, κατηγορώντας τους για ανικανότητα και «ανεπάρκεια».
Έξι μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, μετά τη μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση στο Χάρκοβο τον Σεπτέμβριο, προέβλεψε πλήρη ήττα για τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία…