IDF: Πάνω από 1.300 οι νεκροί από την επίθεση της Χαμάς – Το Ισραήλ ρίχνει φυλλάδια στη Γάζα για εκκένωση αμάχων [vid]

Πάνω από 1.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου που εξαπολύθηκε η αιματηρή επίθεση της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς από τη Γάζα, όπως ανέφερε σήμερα ο ισραηλινός στρατός (IDF) σε νεότερο απολογισμό.

Ειδικότερα, περισσότεροι από 3.200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ οι οικογένειες 120 ομήρων έχουν ενημερωθεί ύστερα από την επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τον στρατό. Η ισραηλινή κυβέρνηση ανέφερε ότι πάνω από 150 Ισραηλινοί, ξένοι ή με διπλή υπηκοότητα κρατούνται από την ισλαμιστική οργάνωση.

Ο ισραηλινός στρατός έριξε σήμερα φυλλάδια στη Γάζα στα οποία ζητεί από τους κατοίκους να φύγουν «αμέσως» προς τον νότο, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP στην Λωρίδα της Γάζας. «Εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας και πηγαίνετε νότια του Ουάντι Γάζα», αναφέρεται στα αραβικά στα φυλλάδια που ρίφθηκαν από drones και τα οποία είδε το AFP. Σε χάρτη που περιλαμβάνεται στα φυλλάδια υπάρχει βέλος που δείχνει προς τον νότο, κάτω από μια γραμμή που έχει χαραχθεί στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

Αντιδράσεις για την εντολή του Ισραήλ

Νωρίτερα σήμερα, τα τζαμιά στην Λωρίδα της Γάζας καλούσαν τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφού ο ισραηλινός στρατός ζήτησε από τους πολίτες, πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, να μετακινηθούν νότια ενώ στον ορίζοντα διαγράφεται η πιθανότητα μιας χερσαίας εισβολής που εγκυμονεί τον κίνδυνο για πολλές απώλειες. Την ώρα που μια χερσαία εισβολή δείχνει να επίκειται και οι δύο πλευρές επιδίδονται σε ψυχολογικό πόλεμο.

«Πολίτες της Πόλης της Γάζας, απομακρυνθείτε νότια για τη δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια των οικογενειών σας και απομακρυνθείτε από τους τρομοκράτες της Χαμάς που σας χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός. «Οι τρομοκράτες της Χαμάς κρύβονται στην Πόλη της Γάζας μέσα σε σήραγγες κάτω από σπίτια και μέσα σε κτίρια που κατοικούνται από αθώους πολίτες της Γάζας», πρόσθεταν οι IDF.

Ο πολύ γνωστός ιερωμένος της Χαμάς στη Γάζα Ουάιλ αλ Ζαρντ σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα, ανακοίνωσε η Χαμάς. Ο γιος του είχε σκοτωθεί πριν από λίγες εβδομάδες στη διάρκεια διαδηλώσεων κατά μήκος του φράκτη στα σύνορα.

«Το να δίδεται εντολή για εκκένωση σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Γάζα, όταν δεν υπάρχει ασφαλές μέρος να πάνε, δεν είναι μια αποτελεσματική προειδοποίηση. Οι δρόμοι έχουν γίνει μπάζα, τα καύσιμα είναι σπάνια και το βασικό νοσοκομείο βρίσκεται στην ζώνη εκκένωσης», δήλωσε ο Κλάιβ Μπόλντουιν, υψηλόβαθμος νομικός σύμβουλος στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

«Η εντολή αυτή δεν αλλάζει τις υποχρεώσεις του Ισραήλ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις να μην βάζει ποτέ στόχο αμάχους και να λαμβάνει όλα τα μέτρα που μπορεί για να ελαχιστοποιήσει την βλάβη σε αυτούς. Οι ηγέτες του κόσμου πρέπει να μιλήσουν τώρα προτού να είναι πολύ αργά», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters