Η ιστορία της οικογένειας Μπίμπας έχει συνταράξει την κοινή γνώμη του Ισραήλ, και όχι μόνο, ενώ ο ισραηλινός στρατός (IDF) δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες του θανάτου τους στην αιχμαλωσία της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας.
Η Σίρι Μπίμπας απήχθη από το Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 από τρομοκράτες της Χαμάς μαζί με τα δύο παιδιά της, τον Άριελ 4 ετών και τον Κφιρ μόλις 10 μηνών. Ο σύζυγός της Γιάρντεν απήχθη επίσης, αλλά επέστρεψε την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας.
Οι σοροί της μητέρας και των δύο παιδιών επέστρεψαν χθες Πέμπτη, αλλά το Ισραήλ κατηγορεί την Χαμάς ότι δεν παρέδωσε το σώμα της Σίρι, αλλά μιας άγνωστης γυναίκας από την Γάζα. Μετά από ιατροδικαστικές εξετάσεις, επιβεβαιώθηκε ότι οι σοροί των παιδιών ανήκουν στον Άριελ και τον Κφιρ.
Ο εκπρόσωπος του IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αναλύσεις έδειξαν ότι τα παιδιά δολοφονήθηκαν βάναυσα από την Χαμάς, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της παλαιστινιακής οργάνωσης ότι σκοτώθηκαν από ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό.
«Οι τρομοκράτες που κράτησαν αιχμάλωτα τα παιδιά Άριελ και Κφιρ Μπίμπας στη Γάζα τα δολοφόνησαν με τα γυμνά τους χέρια λίγες εβδομάδες μετά την απαγωγή τους», ανέφερε ο Χαγκάρι.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το μωρό, μόλις 10 μηνών, και ο μεγαλύτερος αδερφός του, τεσσάρων ετών, δολοφονήθηκαν βάναυσα από τρομοκράτες. Οι τρομοκράτες δεν πυροβόλησαν τα δύο νεαρά αγόρια, αλλά τα σκότωσαν με γυμνά χέρια. Στη συνέχεια, διέπραξαν φρικτές πράξεις για να καλύψουν αυτές τις φρικαλεότητες», περιγράφει ο εκπρόσωπος του IDF.
«Αυτή η αξιολόγηση βασίζεται τόσο σε εγκληματολογικά ευρήματα, από τη διαδικασία ταυτοποίησης, όσο και σε πληροφορίες που υποστηρίζουν αυτά τα ευρήματα. Έχουμε μοιραστεί αυτά τα ευρήματα με τους συνεργάτες μας σε όλο τον κόσμο, ώστε να μπορούν να το επαληθεύσουν», προσθέτει.
WATCH 🔴
IDF spokesman: (English video)
“We can confirm that baby Kfir Bibas, just 10 months old, and his older brother, Ariel, aged four, were both brutally murdered by terrorists while being held hostage in Gaza no later than November 2023. These two innocent children were… pic.twitter.com/TpHtX1YE4B
— Open Source Intel (@Osint613) February 21, 2025
Ο Χαγκάρι είπε επίσης ότι όταν μίλησε χθες με τον πατέρα των παιδιών, τον πρόσφατα απελευθερωμένο όμηρο Γιάρντεν Μπίμπας, «με κοίταξε στα μάτια και ζήτησε να μάθει όλος ο κόσμος και να τρομοκρατηθεί με τον τρόπο με τον οποίο δολοφόνησαν τα παιδιά του».
Τόνισε ότι το Ισραήλ απαιτεί να επιστραφεί γρήγορα η σορός της μητέρας των παιδιών, «με βάση τη συμφωνία», την οποία δεσμεύεται να τηρήσει, παρά τις εντάσεις που έχει δημιουργήσει αυτή η υπόθεση.
«Η απαγωγή και η δολοφονία των ομήρων είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Όλος ο κόσμος πρέπει να καταδικάσει αυτές τις βάρβαρες τρομοκρατικές ενέργειες», επισημαίνει.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τη Σίρι στο σπίτι και τους άλλους 69 ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται υπό φρικτές και βάναυσες συνθήκες από τη Χαμάς στη Γάζα. Η αποστολή μας δεν έχει τελειώσει, μέχρι να επιστρέψει κάθε όμηρος πίσω στο σπίτι», κατέληξε ο Χαγκάρι.
Aπό την μεριά της, η οικογένεια Μπίμπας κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι είχε «εγκαταλείψει» τα μέλη της και ότι δεν έφερε πίσω ζωντανούς από τη Γάζα τη Σίρι Μπίμπας και τα δυο αγοράκια τους.
«Δεν υπάρχει συγγνώμη που τους είχε εγκαταλείψει στις 7 Οκτωβρίου, ούτε που τους είχε εγκαταλείψει εν αιχμαλωσία. Κύριε πρωθυπουργέ, δε έχουμε λάβει συγγνώμη εκ μέρους σας σε αυτή την οδυνηρή στιγμή», ανέφερε η Όφρι Μπίμπας, αδελφή του Γιαρντέν Μπίμπας, σε μια ανακοίνωση. Πρόσθεσε πως η οικογένεια εξακολουθεί να περιμένει να μάθει για την «τύχη» της νύφης της Σίρι.
Πηγή: Times of Israel / Φωτογραφία Reuters