IDF: «Εξοντώσαμε τον διοικητή του βόρειου τομέα της Χαμάς»

Ο Ισραηλινός στρατός (IDF) και η υπηρεσία ασφαλείας (Shin Bet) ανέφεραν σήμερα Τετάρτη, 25.10.2023, πως εξόντωσαν τον Taysir Mubasher, τον διοικητή του τάγματος βόρειου τομέα της Χαμάς στο Khan Younis, ο οποίος κατά την πάροδο των χρόνων οδήγησε μια σειρά θανατηφόρων επιθέσεων εναντίον στρατιωτών του IDF και Ισραηλινών πολιτών.

Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, ο Taysir Mubasher υπηρέτησε για ένα διάστημα ως διοικητής της ναυτικής δύναμης της Χαμάς και κατείχε αρκετές θέσεις στο σύστημα παραγωγής πυρομαχικών. Είχε σημαντική εμπειρία στο συντονισμό τρομοκρατικών επιθέσεων και θεωρούνταν κοντά σε ανώτερα μέλη της Χαμάς, ιδιαίτερα στον Μοχάμεντ Νταφ, τον επικεφαλής του στρατιωτικού κλάδου της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Κατά τον ισραηλινό στρατό και τις αρχές ασφαλείας, ο Mubasher θεωρείτο υπεύθυνος για μια σειρά δολοφονικών επιθέσεων εναντίον στρατιωτών του IDF και πολιτών του Κράτους του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στο προπαρασκευαστικό στρατιωτικό πρόγραμμα Atzmona τον Μάρτιο του 2002, κατά την οποία δολοφονήθηκαν πέντε μαθητές και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι.

Από τις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών φαίνεται επίσης ότι ο Mubasher παρήγαγε τα εκρηκτικά που πυροδοτήθηκαν από μια τρομοκρατική σήραγγα κάτω από το φυλάκιο Ορχάν τον Ιούνιο του 2004, ως αποτέλεσμα του οποίου ο στρατιώτης του IDF Ρόι Νισίμ σκοτώθηκε και άλλοι τραυματίστηκαν.

Επιπλέον, ο Mubasher διεύθυνε την επίθεση της Χαμάς στο φυλάκιο Βερέντ τον Ιούνιο του 2003 και συμμετείχε στην επίθεση διείσδυσης στις παραλίες του Ζικίμ κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Protective Edge το 2014.

Πηγή: Jerusalem Post