IDF: «Έχουμε εξουδετερώσει τη μισή ηγεσία της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς – Πλησιάζει το τέλος της»

Περίπου το ήμισυ των ηγετικών στελεχών της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς έχει «εξουδετερωθεί», ενώ σχεδόν 14.000 μαχητές έχουν σκοτωθεί ή αιχμαλωτιστεί από την έναρξη της στρατιωτικής εκστρατείας στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός (IDF).

Ο στρατός τόνισε ότι «εξουδετέρωσε» ανώτερους διοικητές – συμπεριλαμβανομένων διοικητών ταξιαρχιών, διοικητών ταγμάτων και διοικητών λόχων – και σκότωσε χιλιάδες μαχητές.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκρινε σήμερα ότι ο ισραηλινός στρατός πρέπει «να αυξήσει περαιτέρω την πίεση» κατά της Χαμάς, μετά από εννέα μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Χαμάς τελεί υπό πίεση. Δέχεται αυξανόμενη πίεση γιατί της προκαλούμε κακό, εξουδετερώνουμε τους ανώτατους διοικητές της και χιλιάδες τρομοκράτες της (…) Αυτή είναι ακριβώς η στιγμή να αυξήσουμε την πίεση ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Νετανιάχου σε μια τελετή στο Όρος Χερτζλ στην Ιερουσαλήμ.

Οι IDF πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο διοικητής της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, σκοτώθηκε στην αεροπορική επιδρομή του Σαββάτου στη νότια Λωρίδα της Γάζας, αν και ακόμη περιμένουν την τελική επιβεβαίωση πριν προβούν σε δημόσια ανακοίνωση.

Ανεξάρτητα από το αν θα επιτευχθεί σύντομα μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός και απελευθέρωσης ομήρων, οι επιχειρήσεις χαμηλής έντασης κατά της Χαμάς πιθανότατα θα συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά υπάρχει ορατό τέλος, λένε πηγές των IDF, καθώς ο στρατός βλέπει όλο και περισσότερο τη Χαμάς να παλεύει να αντεπιτεθεί.

Σύμφωνα με στρατιωτικές εκτιμήσεις, στελέχη της Χαμάς δυσκολεύονται να παραμείνουν μέσα σε σήραγγες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα -εννέα μήνες από την έναρξη του πολέμου- και ως εκ τούτου μετακινούνται σε υπαίθριες τοποθεσίες, ενώ κρύβονται ανάμεσα σε αμάχους.

Με πληροφορίες από: Times of Israel / Φωτογραφία αρχείου Reuters