IDF: Διατείνεται πως δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα που σκοτώθηκε στη Γάζα ήταν «μέλος της Χαμάς»

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) κατηγόρησαν χθες Πέμπτη 1.8.2024 το βράδυ δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα του Κατάρ, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό πλήγμα στη Λωρίδα της Γάζας αυτή την εβδομάδα, πως ήταν «τρομοκράτης», μέλος της Χαμάς.

«Η πολεμική αεροπορία εξάλειψε τον Ισμαήλ αλ Γουλ, μέλος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς», «τρομοκράτη» ο οποίος «συμμετείχε στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», ανέφερε κοινή ανακοίνωση του στρατού και της Σιν Μπετ, υπηρεσίας κατασκοπείας του Ισραήλ. «Στο πλαίσιο του ρόλου του στον στρατιωτικό βραχίονα (της Χαμάς), ο αλ Γουλ εμπλεκόταν ενεργά στην μαγνητοσκόπηση και τη διασπορά περιεχομένου για τις επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών στρατευμάτων», κατά το κείμενο.

Το Αλ Τζαζίρα καταδίκασε προχθές Τετάρτη τον θάνατο δυο δημοσιογράφων του σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον παλαιστινιακό θύλακο, συμπεριλαμβανομένου του Ισμαήλ αλ Γουλ, καταγγέλλοντας την «εν ψυχρώ» και «στοχευμένη δολοφονία» τους.

Από το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, το Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ασταμάτητα πληροφορίες από το πεδίο για τις συνέπειες των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον θύλακο. Το γραφείο του στη Γάζα έχει βομβαρδιστεί και άλλοι δυο ανταποκριτές του έχουν σκοτωθεί.

Για χρόνια, οι αρχές του Ισραήλ καταφέρονται δημόσια εναντίον της κάλυψης της επικαιρότητας στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη από το δίκτυο του Κατάρ.

Ισραηλινό δικαστήριο επιβεβαίωσε τον Ιούνιο πως παρέτεινε την ισχύ της απόφασης να απαγορευτεί η μετάδοση του περιεχομένου του δικτύου στην επικράτεια της χώρας, που είχε επιβληθεί αρχικά τον Μάιο.

Ο Ουάλιντ αλ Ομάρι, ο επικεφαλής του γραφείου του Αλ Τζαζίρα στην Ιερουσαλήμ και στη Δυτική Όχθη, χαρακτήρισε «την ανακοίνωση του στρατού και της ισραηλινής κατασκοπείας» σύμφωνα με την οποία ο Ισμαήλ αλ Γουλ ήταν μέλος επίλεκτης δύναμης της Χαμάς «απολύτως ψευδή».

«Το Αλ Τζαζίρα απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες, αυτά τα ψέματα» που θεωρεί «πρόστυχη προσπάθεια να δικαιολογηθεί η στοχοποίηση δημοσιογράφων στη Γάζα, όπου (σ.σ. οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) έχουν σκοτώσει 165 δημοσιογράφους και επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης, άνδρες και γυναίκες, από την έναρξη του πολέμου», πρόσθεσε.

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ