Πάνω απο 100 πιθανά και επιβεβαιωμένα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς κατέγραψαν οι εξετάσεις σε χιλιάδες παιδιά και εφήβους κάτω των 18 στη Φουκουσίμα
Μια μελέτη για τις συνέπειες της ραδιενέργειας η οποία εκλύθηκε όταν σημειώθηκε η πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα έδειξε ότι 103 παιδιά και έφηβοι στην περιοχή, ηλικίας κάτω των 18 ετών τη στιγμή του δυστυχήματος, ανέπτυξαν καρκίνο του θυρεοειδούς, όμως η σχέση των κρουσμάτων αυτών με το δυστύχημα δεν έχει ακόμη επαληθευτεί.
Έγιναν εξετάσεις σε περίπου 300.000 νέους στην επαρχία Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, από μια επιτροπή η οποία παρακολουθεί την υγεία των κατοίκων της.
Ο αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου που επαληθεύτηκαν με χειρουργικές επεμβάσεις ανέρχεται στα 57. Υπάρχουν άλλες 46 περιπτώσεις που οι γιατροί δεν δηλώνουν ακόμη βέβαιοι κατά 100%, αλλά εκτιμάται πως η πιθανότητα να έχουν αναπτυχθεί κακοήθεις νεοπλασίες είναι πολύ μεγάλη.
Η αναλογία των παιδιών στην επαρχία Φουκουσίμα που πλήττονται είναι της τάξης των 30 ανά 100.000, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία αναφοράς για την περιοχή, κάτι που αποτρέπει την ασφαλή εξαγωγή του συμπεράσματος ότι η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου οφείλεται στο πυρηνικό δυστύχημα του Μαρτίου του 2011.
Οι ειδικοί που έχουν διορίσει οι αρχές στην επαρχία τείνουν να θεωρούν ότι τα κρούσματα καρκίνου δεν συνδέονται άμεσα με την καταστροφή.
«Δύσκολα μπορεί να τεκμηριωθεί μια σχέση αιτίου-αιτιατού, αλλά πρέπει μολαταύτα να συνεχιστούν οι εξετάσεις, διότι η αναλογία της ανακάλυψης όγκων αυξάνεται με την ηλικία, ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες», δήλωσε ο καθηγητής Σουνίτσι Σουζούκι του πανεπιστημίου ιατρικής της Φουκουσίμα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας, το απόγευμα χθες Κυριακή.
Όμως οι γονείς των παιδιών που προσβλήθηκαν από καρκίνο δυσκολεύονται να μην πιστέψουν πως η αιτία είναι η έκθεσή τους στην ακτινοβολία (κυρίως ραδιενεργού ιωδίου 131) τις πρώτες ημέρες μετά την καταστροφή.
Ο θυρεοειδής αδένας λειτουργεί σαν σφουγγάρι για το ιώδιο (την πρώτη ύλη για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών), ειδικά αν πρόκειται για παιδιά στην ανάπτυξη. Αυτός ο αδένας είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε εκπομπές ραδιενεργού ιωδίου 131 σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος. Για αυτό συνιστάται σε τέτοιες περιπτώσεις η λήψη στερεού ιωδίου ώστε να «γεμίσει», να κορεστεί ο θυρεοειδής. Αυτό το μέτρο δεν ελήφθη στη Φουκουσίμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Βερολίνο κλείνει τα πυρηνικά εργοστάσια, το Λονδίνο κατασκευάζει καινούργια!
Φουκουσίμα: H Google παρουσιάζει νέες εικόνες