Ο όμιλος Bristow, ο οποίος εμφανίζεται ως «ο σημαντικότερος πάροχος υπηρεσιών μεταφορών με ελικόπτερα στον κόσμο, κέρδισε αυτό το συμβόλαιο του 1,6 δισεκ. στερλινών (1,8 δισεκ. ευρώ) που θα ισχύσει από το 2015 για επτά ως δέκα χρόνια», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών.
Η υπηρεσία εναέριας διάσωσης, αποστολή της οποίας είναι να σπεύδει σε βοήθεια ανθρώπων που κινδυνεύουν στην ξηρά και τη θάλασσα, εξασφαλιζόταν εδώ και 70 χρόνια από τους στρατιωτικούς της Πολεμικής Αεροπορίας (RAF), και του Πολεμικού Ναυτικού, με την υποστήριξη της Ακτοφυλακής.
Σύμφωνα με το υπουργείο, το συμβόλαιο αυτό θα επιτρέψει να μειωθεί «ο χρόνος επέμβασης» των ελικοπτέρων και «να βελτιωθεί η κάλυψη των ζωνών υψηλών κινδύνων».
Είκοσι δύο «υπερσύγχρονα» αεροσκάφη θα αντικαταστήσουν τα ελικόπτερα Sea King της RAF που βρίσκονται σε υπηρεσία εδώ και 40 χρόνια και επιχειρούν από δύο βάσεις 24 ώρες το 24ωρο, ανακοίνωσε το υπουργείο.
«Οι στρατιωτικοί δεν έχουν ανάγκη να ασχολούνται με τις επιχειρήσεις διάσωσης πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο για να έχουν τις απαραίτητες ικανότητες ώστε να εξασφαλίζουν την περισυλλογή στρατιωτών στο πεδίο της μάχης ή στη θάλασσα», υπογράμμισε ο υπουργός Μεταφορών Πάτρικ Μακλάφλιν.
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, δεύτερος στη σειρά διαδοχής του θρόνου, είναι πιλότος στους κόλπους της μονάδας έρευνας και διάσωσης της RAF που έχει την έδρα της στο νησί Άνγκλσεϊ, στο δυτικό άκρο της Ουαλίας.
Οι πιστώσεις του βρετανικού υπουργείου Άμυνας πρόκειται να μειωθούν κατά περίπου 8% σε τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας που ετέθη σε εφαρμογή το 2010 από τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. Η δύναμη του τακτικού στρατού θα μειωθεί ως το 2020 από 102.000 σε 82.000 πρόσωπα.