Η Τουρκία υποστηρίζει την τριμερή διαμεσολάβηση Κατάρ, ΗΠΑ και Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Η Τουρκία στηρίζει το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ με διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν στις 15 Αυγούστου, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι κυβερνήσεις των τριών χωρών κάλεσαν το Ισραήλ και τη Χαμάς να επανέλθουν σε επείγουσες συνομιλίες στις 15 Αυγούστου είτε στη Ντόχα είτε στο Κάιρο για να γεφυρωθούν οι διαφορές που παραμένουν στην προτεινόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και να την εφαρμόζουν χωρίς καθυστέρηση.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Επικροτούμε τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Αιγύπτου, του Κατάρ και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την επίτευξη διαρκούς κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Υποστηρίζουμε την εφαρμογή των σημείων που διατυπώθηκαν από τους ηγέτες των χωρών αυτών στη σημερινή δήλωση.

Το σχέδιο τριών φάσεων που καθορίζεται στο ψήφισμα 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παρέχει μια υγιή βάση για την ειρήνη. Το Ισραήλ πρέπει να ανταποκριθεί στην εποικοδομητική προσέγγιση των Παλαιστινίων για κατάπαυση του πυρός. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει την απαραίτητη πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου».

«Επικίνδυνη παγίδα»

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς χαρακτήρισε «επικίνδυνη παγίδα» μια συμφωνία που θα προβλέπει κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω πιέσεων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.

Οποιαδήποτε συμφωνία οδηγούσε στον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας προτού καταστραφεί η Χαμάς, θα επέτρεπε στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση να ανασυνταχθεί και να ξανασκοτώσει Εβραίους, ανέφερε σήμερα ο Σμότριτς σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), προειδοποιώντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην πέσει σε αυτήν την «παγίδα».

Ο Σμότριτς έκανε λόγο για συμφωνία συνθηκολόγησης που οι μεσολαβητές θέλουν να επιβάλουν στο Ισραήλ. Θα σήμαινε επίσης ότι οι μαχητές της Χεζμπολάχ του Λιβάνου θα διατηρούσαν τις θέσεις τους κοντά στα βόρεια σύνορα, συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι θα εξασθενούσε η αποτρεπτική ισχύς του Ισραήλ στην ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters