Η Σερβία, ένας από τους πιο ένθερμους συμμάχους της Ρωσίας στην Ευρώπη, αναγκάστηκε να ακυρώσει ορισμένα συμβόλαια για την αγορά ρωσικών όπλων, σύμφωνα με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγό Milan Mojsilović.
Καθώς οι διεθνείς κυρώσεις συνεχίζουν να πιέζουν τη Μόσχα, η Σερβία αναγκάζεται να «ψωνίζει» στρατιωτικό εξοπλισμό από άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ και την Κίνα, αλλά και τη Δύση.
«Οι παραδόσεις όπλων από τη Ρωσία είναι επί του παρόντος πρακτικά αδύνατες. Προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο μέσω διπλωματικών διαύλων για να ξεπεράσουμε τη νέα κατάσταση», δήλωσε ο Μοϊσίλοβιτς στην τοπική εφημερίδα Večernje Novosti.
Ο Σέρβος στρατηγός αποκάλυψε ότι έχουν ακυρωθεί ή καθυστερήσει κάποια συμβόλαια, χωρίς να διευκρινίσει ποιους εξοπλισμούς αφορούσαν.
Ταυτόχρονα, ο στρατός της Σερβίας «βρήκε έναν τρόπο να διασφαλίσει ένα βιώσιμο και ευέλικτο σύστημα προμήθειας ανταλλακτικών και συντήρησης στρατιωτικού εξοπλισμού, ακόμη και υπό συνθήκες κυρώσεων κατά της Μόσχας» για τα υπάρχοντα αποθέματα ρωσικού εξοπλισμού, πρόσθεσε.
Η Σερβία προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, ενώ παράλληλα αναθέτει σημαντικές στρατιωτικές συμβάσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αγορά των 12 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία.
Παράλληλα, όπως έχουμε γράψει και στο OnAlert.gr, το Βελιγράδι φαίνεται να είναι ο «μη κατονομαζόμενος πελάτης» της ισραηλινής εταιρείας Elbit Systems για την παράδοση των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων PULS και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Hermes 900, αξίας περίπου 335 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ταυτόχρονα, οι σερβικές αρχές επενδύουν στην ανάπτυξη των δεσμών τους με την Κίνα. Το Βελιγράδι ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα κινεζικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας FK-3 είναι πλέον σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία της χώρας.
Πηγή: Defense News / Φωτογραφία αρχείου