Η Ρωσία καλεί τη Δύση να χαλαρώσει τις κυρώσεις στο Ιράν

Η Ρωσία κάλεσε τη Δύση να χαλαρώσει τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, οι οποίες στόχο έχουν να εξαναγκάσουν την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν να σταματήσει τις πυρηνικές της δραστηριότητες, με το επιχείρημα της εκλογής ενός μετριοπαθούς πολιτικού στην προεδρία της χώρας, το οποίο επικαλέστηκε σήμερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.
«Είναι απαραίτητο να αποφύγουμε την ενίσχυση των κυρώσεων κατά του Ιράν και να αρχίσουμε να εξετάζουμε την πιθανή προοδευτική χαλάρωσή τους», επισήμανε ο Λαβρόφ σε δηλώσεις του προς το πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ KUNA, των οποίων το πλήρες κείμενο αναπαράγεται σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ.
«Καθώς διαγράφεται η πιθανότητα μίας προόδου των διαπραγματεύσεων, έχει ιδιαίτερη σημασία να απέχουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη από τη λήψη απερίσκεπτων μέτρων, που θα ήταν δυνατόν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες» για συνεννόηση, υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός.
Ο ίδιος κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις που συμμετέχουν στην ομάδα 5+1 (τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ —ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία— συν τη Γερμανία) και το Ιράν να επιδείξουν έμπρακτα «πολιτική βούληση» και «ευελιξία», προκειμένου να επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις τους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
«Είναι αναγκαίο να ορίσουμε το ταχύτερο δυνατόν την ημερομηνία και τον τόπο της επόμενης συνάντησης» ανάμεσα στην Ομάδα 5+1 και το Ιράν, πρόσθεσε ο Λαβρόφ.