Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τοπικά πρακτορεία ειδήσεων, τις τελευταίες ώρες υπάρχει έντονη κινητικότητα στρατευμάτων και εξοπλισμών στη Λιβύη, τόσο από την πλευρά του LNA όσο και του GNA και όπως όλα δείχνουν η μεγάλη μάχη της Σύρτης πλησιάζει.
Ο στρατός υπό την ηγεσία του Στρατάρχη Χαφταρ (LNA) προσεγγίζει τους συμμάχους του στην Αίγυπτο την ώρα που ο Σάρατζ ενισχύει τις δυνάμεις του με περισσότερους από 1.000 μισθοφόρους, δώρο του Ερντογάν.
Όπως έδειξε και η επίθεση στην Αλ Ουατίγια, καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της μάχης θα παίξει η εναέρια κυριαρχία, με τον Χάφταρ να θωρακίζει τους Λιβυκούς ουρανούς από ξένες απειλές με τη βοήθεια των Ρώσων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Sputnik, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης έχει αναπτύξει ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 στην περιοχή των ανατολικών συνόρων με την Αίγυπτο για να αποτρέψει τυχόν εναέριες επιθέσεις.
Securing the borders of eastern Libya and Sirte with the S300 systems and the «Bock» defensive systems. #Libya #turkey #Egypt pic.twitter.com/C0F1TmmQ6B
— MOHAMMED MAHJOOB (@M_MAHJOOB32) July 14, 2020
According to #Libya sources Buk and S-300 air defense systems are deployed to secure #Sirte & #Jufra. pic.twitter.com/PP987Bpxa5
— Nic 🇬🇷 (@NicAthens) July 14, 2020
Αλλά οι S-300 δεν στέκονται μόνοι τους. Τον προηγούμενο μήνα, όπως είχε γράψει το OnAlert, ρωσικά συστήματα αεράμυνας Buk είχαν καταφθάσει στη χώρα της Αφρικής.
«Τα συστήματα πυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος μεσαίας εμβέλειας Buk (M1-2 ή M2) μεταφέρθηκαν στην αεροπορική βάση Al-Jufra στην Εθνική Πολεμική Αεροπορία της Λιβύης, για να την προστατεύσουν από επιθέσεις από τουρκικά μαχητικά F-16! Αρκετά συστήματα πυραύλων αεράμυνας Pantsir που φτάνουν από τα ΗΑΕ στεγάζονται επίσης εκεί», είχε δηλώσει τότε ο αναλυτής και ειδικός στον εμφύλιο της Λιβύης, Babak Tagway. Με τους S-300 να είναι η τελευταία προσθήκη στην ομάδα.
Οι S-300 δεν είναι άγνωστοι σε εμάς, καθώς Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σλοβακία αποτελούν τις μοναδικές χώρες της ΕΕ που έχουν στην κατοχή τους το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα.