Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε πυρομαχικό διασποράς που εκτοξεύτηκε από HIMARS κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ [vid]

REUTERS/Maxim Shemetov

Στρατιώτες της Εθνοφρουράς εξουδετέρωσαν επιτυχώς ουκρανικό πυρομαχικό διασποράς που βρέθηκε κοντά στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, στη δυτική Ρωσία, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου της Εθνοφρουράς.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, ένας καταρριφθείς πύραυλος, προερχόμενος από εκτοξευτήρα ρουκετών HIMARS, βρέθηκε στην περιφέρεια του Κουρσκ σε απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού.

Ο σταθμός λειτουργεί κανονικά, μετέδωσε παράλληλα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Δεν είναι πρώτη φορά που η Ρωσία αναφέρει πως οι ουκρανικές δυνάμεις στοχοποιούν τον συγκεκριμένο πυρηνικό σταθμό. Το ίδιο έκαναν και στις 23 Αυγούστου, όταν «ανώνυμη πηγή» διέρρεε μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων TASS ότι «ουκρανικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα αποπειράθηκε να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ».

Οι επαναλαμβανόμενες αναφορές από την Ρωσία έχουν οδηγήσει Ουκρανούς αξιωματούχους στο συμπέρασμα ότι δεν αποκλείεται κάποια προβοκάτσια στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ.

Ωστόσο ο κίνδυνος ατυχήματος τόσο στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, όσο και στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ ελλοχεύει, όσο οι μάχες σε κοντινά μέτωπα συνεχίζονται.

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια που επισκέφτηκε χθες τον πυρηνικό σταθμό στο Κουρσκ εκτίμησε ότι ο κίνδυνος σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος είναι υπαρκτός, λόγω των μαχών που διεξάγονται κοντά του.

Πηγές: Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ