Η Ρωσία στηρίζει τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία

Το Κρεμλίνο σημείωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα ήθελε να δει τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία, απαντώντας σε ερώτηση για δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ενδέχεται να έχει συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα.

Η εφημερίδα Σαμπάχ της Τουρκίας έγραψε επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή που έχει γνώση του ζητήματος ότι μια τέτοια συνάντηση είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο και ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μεσολαβήσει στις συνομιλίες.

Ο Άσαντ, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, δήλωσε τον Ιούλιο ότι θα συναντηθεί με τον Ερντογάν μόνον αν οι δύο χώρες μπορέσουν να εστιάσουν στα βασικά ζητήματα της υποστήριξης της Άγκυρας προς αυτό που αποκάλεσε «τρομοκρατία» και της απόσυρσης των τουρκικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επικείμενης συνάντησης Ερντογάν-Άσαντ στη ρωσική πρωτεύουσα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε: «Το ζήτημα της διευκόλυνσης της διοργάνωσης κάποιων επαφών ανάμεσα σε Τούρκους και Σύρους εκπροσώπους σε διάφορα επίπεδα βρίσκεται πράγματι στην ημερήσια διάταξη».

«Πολλές χώρες, και βεβαίως η Ρωσία ως χώρα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή, ενδιαφέρονται να βοηθήσουν Τουρκία και Συρία να εγκαθιδρύσουν σχέσεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για ολόκληρη την περιοχή», πρόσθεσε.

Ο Πεσκόφ δεν επιβεβαίωσε ωστόσο ότι θα γίνει συνάντηση στη Μόσχα και σημείωσε ότι δεν είναι σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό προς το παρόν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters