Η Ρωσία λέει πως πλέον ελέγχει πλήρως την Αβντιίβκα, στην ανατολική Ουκρανία

Η Ρωσία κατέλαβε την Αβντιίβκα και «φροντίζει» να το διαλαλεί με στεντόρεια φωνή. Το έκανε την περασμένη Παρασκευή, το Σάββατο και ξανά σήμερα.

Και ίσως δικαιολογημένα. Είναι η πρώτη νίκη που καταγράφει μετά από μήνες. Η τελευταία επιτυχία του ρωσικού στρατού είχε σημειωθεί τον Μάιο του 2023, όταν κατέλαβε την Μπαχμούτ, αφού την ισοπέδωσε σχεδόν ολοκληρωτικά. Όπως άλλωστε και την Αβντιίβκα. Την οποία προσπαθούσε να κατακτήσει με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει από τις αρχές του προηγούμενου φθινοπώρου.

Και το κατάφερε αφού οι ουκρανικές δυνάμεις αποχώρησαν από την Αβντιίβκα υπό τον κίνδυνο να περικυκλωθούν, σε μια κίνηση που το Κίεβο χαρακτήρισε «τακτικό ελιγμό», ωστόσο σηματοδοτεί την πρώτη απώλεια από τότε που ο Ολεκσάντρ Σίρσκι ανέλαβε τα ηνία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, διαδεχόμενος τον Βαλέρι Ζαλούζνι.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν (ξανά) πως έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο στην Αβντιίβκα, στην ανατολική Ουκρανία, αφού κυρίευσαν εργοστάσιο παραγωγής κωκ της σοβιετικής εποχής όπου απέμεναν μερικοί Ουκρανοί στρατιωτικοί. Πρόκειται για το εργοστάσιο στο οποίο – κατά το Κίεβο – οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν χρήση βομβών φωσφόρου.

Ακόμη, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε πως οι δυνάμεις του προέλασαν περίπου 9 χιλιόμετρα σε αυτόν τομέα του αχανούς μετώπου 1.000 χιλιομέτρων και ότι συνεχίζουν να προωθούνται, έπειτα από την μακρά και πολυαίμακτη μάχη σε αστικό περιβάλλον.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου πως απέσυρε τις δυνάμεις του από την Αβντιίβκα για να μην περικυκλωθούν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη χθες Κυριακή 18.2.2024 τον ρωσικό στρατό για τη νίκη αυτή, που χαρακτήρισε σημαντική.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα πως ο «κεντρικός» σχηματισμός κυρίευσε πλήρως τη μονάδα παραγωγής οπτάνθρακα στην Αβντιίβκα.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ρωσικών πηγών, η ουκρανική αναδίπλωση έγινε με βιαστικό και χαοτικό τρόπο, με στρατιωτικούς και μέρος του οπλισμού να μένουν πίσω.

Πηγές: Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ