«Η Ρωσία έχει αναπτύξει μονάδες με σκοπό να πυροβολούν τους στρατιώτες που υποχωρούν από την Ουκρανία»

Ο ρωσικός στρατός είναι πιθανό να έχει αναπτύξει μονάδες με μοναδικό σκοπό να πυροβολούν στρατιώτες που θέλουν να υποχωρήσουν από την Ουκρανία, αναφέρει στη σημερινή του καθιερωμένη ενημέρωση το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας πρόσθεσε ότι λόγω του χαμηλού ηθικού και της απροθυμίας πολλών Ρώσων να πολεμήσουν, οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα άρχισαν να αναπτύσσουν «στρατεύματα φραγμού» ή «μονάδες αποκλεισμού».

«Αυτές οι μονάδες απειλούν να πυροβολήσουν τους δικούς τους στρατιώτες που υποχωρούν για να τους  εξαναγκάσουν να συνεχίσουν τις επιθέσεις και έχουν χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες συγκρούσεις από τις ρωσικές δυνάμεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μια σειρά από αναφορές και ενημερώσεις δυτικών μυστικών υπηρεσιών έχουν επισημάνει το χαμηλό ηθικό του ρωσικού στρατού, ειδικότερα από τότε που η Ουκρανία άρχισε να ανακτά εδάφη και να απωθεί τις ρωσικές δυνάμεις.

Το ΥΠΑΜ της Βρετανίας υποστηρίζει ότι η τακτική του να πυροβολεί τους λιποτάκτες «πιθανότατα πιστοποιεί την χαμηλή ποιότητα, το χαμηλό ηθικό και την απειθαρχία των ρωσικών δυνάμεων».

Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις άρνησης εκτέλεσης εντολών από ρωσικά στρατεύματα, που οδήγησαν σε «ένοπλες αντιπαραθέσεις μεταξύ αξιωματικών και των στρατευμάτων τους», όπως είχε δηλώσει το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιούνιο, αλά και το ΝΑΤΟ.

Η Ουκρανία έχει υποκλέψει πολλαπλές συνομιλίες Ρώσων στρατιωτών, στις οποίες παραπονιούνται για τις συνθήκες τους, βρίζουν τη ρωσική ηγεσία και ακόμη λένε ότι θέλουν να τραυματιστούν για να γυρίσουν σπίτι τους.  Πολλοί νεαροί άνδρες στη Ρωσία έχουν επίσης εγκαταλείψει τη χώρα σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τη μερική επιστράτευση.

Φωτογραφία αρχείου Reuters