Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές «ανά πάσα στιγμή»

Ο επικεφαλής του κέντρου πυρηνικών δοκιμών στη Ρωσία δήλωσε σήμερα ότι η μυστική του εγκατάσταση είναι έτοιμη να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές «ανά πάσα στιγμή» εάν η Μόσχα δώσει την εντολή, προβαίνοντας σε μία σπάνια δήλωση που ενδέχεται να πυροδοτήσει ανησυχίες ότι ο κίνδυνος ενός τέτοιου βήματος αυξάνεται.

Η Μόσχα δεν έχει πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή από το 1990, ένα χρόνο πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά δυτικοί και Ρώσοι αναλυτές λένε ότι ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να δώσει εντολή για μια δοκιμή σε μια προσπάθεια να στείλει ένα μήνυμα αποτροπής προς τη Δύση, εάν επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει τη Ρωσία, κάτι το οποίο συζητείται.

Μία πυρηνική δοκιμή από την Ρωσία θα ενθαρρύνει και άλλες χώρες όπως η Κίνα ή οι Ηνωμένες Πολιτείες να ακολουθήσουν, ξεκινώντας μια νέα κούρσα εξοπλισμών μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, οι οποίες είχαν σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές στα χρόνια που επακολούθησαν της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης.

Στο πεδίο δοκιμών της Ρωσίας που βρίσκεται στην απομακρυσμένο αρχιπέλαγος Novaya Zemlya (Νέα Γη) στον Αρκτικό Ωκεανό, η Σοβιετική Ένωση είχε πραγματοποιήσει περισσότερες από 200 πυρηνικές δοκιμές, συμπεριλαμβανομένης της πυροδότησης της πιο ισχυρής πυρηνικής βόμβας που κατασκευάστηκε ποτέ στον κόσμο, το 1961.

Παρακολουθείται στενά από δυτικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους για δραστηριότητα εν μέσω ενδείξεων κατασκευαστικών εργασιών το περασμένο καλοκαίρι, οι οποίες φαίνονται σε δορυφορικές εικόνες ανοικτού κώδικα.

Ο αντιναύαρχος Αντρέι Σινίτσιν , επικεφαλής της εγκατάστασης, έδωσε μια σπάνια συνέντευξη στην επίσημη εφημερίδα της ρωσικής κυβέρνησης Rossiyskaya Gazeta, που δημοσιεύθηκε σήμερα, μέρες αφότου ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι θα θεωρηθεί ότι πολεμάει ευθέως με τη Ρωσία εάν επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει ρωσικό έδαφος με δυτικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μίλησε για αντίποινα.

«Το πεδίο δοκιμών είναι έτοιμο για την επανέναρξη δοκιμών πλήρους κλίμακας. Είναι εξ ολοκλήρου έτοιμο. Το εργαστήριο και οι εγκαταστάσεις δοκιμών είναι έτοιμες. Το προσωπικό είναι έτοιμο. Εάν δοθεί εντολή, μπορούμε να αρχίσουμε ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο Σινίτσιν.

Εικονιζόμενος με τη ναυτική του στολή δίπλα σε ένα γραφείο, κρατώντας ένα βιβλίο για τον Πούτιν και μια τεράστια λευκή πορσελάνινη πολική αρκούδα, ο Σινίτσιν ζωγράφισε την εικόνα μιας εγκατάστασης που διατηρείται σε υψηλή ετοιμότητα και προστατεύεται από επίλεκτα στρατεύματα.

«Το πιο σημαντικό για εμάς είναι να μην διαταράξουμε την εκτέλεση των κρατικών καθηκόντων. Εάν τεθεί το καθήκον της επανάληψης των δοκιμών, θα πραγματοποιηθεί εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου», δήλωσε.

Δοκιμή επίδειξης

Ο Πούτιν που ηγείται της μεγαλύτερης πυρηνικής δύναμης στον κόσμο, τον περασμένο Νοέμβριο υπέγραψε νόμο, με τον οποίο απέσυρε τη Ρωσία από την επικύρωση την παγκόσμιας συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, μια κίνηση που όπως είπε αποσκοπούσε στο να ευθυγραμμιστεί η Ρωσία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες υπέγραψαν αλλά ποτέ δεν επικύρωσαν τη συνθήκη.

Ρώσοι διπλωμάτες είχαν δηλώσει τότε ότι η Μόσχα δεν θα επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές εάν δεν το κάνει η Ουάσιγκτον. Ο Πούτιν δήλωσε τον Ιούνιο ότι η Ρωσία θα πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή «εάν είναι αναγκαίο», αλλά δεν βλέπει την ανάγκη να το κάνει την παρούσα στιγμή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν την τελευταία τους πυρηνική δοκιμή το 1992. Μόνο η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε πυρηνικές δοκιμές αυτόν τον αιώνα.

Ένα υψηλόβαθμο μέλος μιας ρωσικής δεξαμενής σκέψης, οι ιδέες της οποίας γίνονται μερικές φορές κυβερνητική πολιτική, πρότεινε τον Μάιο στη Μόσχα να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας «επιδεικτικής» πυρηνικής έκρηξης για να φοβίσει τη Δύση.

Σε ένα άρθρο του στο Profil, ένα επιχειρηματικό περιοδικό, ο Ντμίτρι Σούσλοφ είχε δηλώσει ότι η Ρωσία χρειάζεται να δράσει για να αποτρέψει τη Δύση να περάσει την κόκκινη γραμμή.

«Το πολιτικό και ψυχολογικό αποτέλεσμα ενός πυρηνικού μανιταριού, που θα το δείχνουν σε ζωντανή μετάδοση όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου, ελπίζουμε ότι θα υπενθυμίσει στους δυτικούς πολιτικούς το μοναδικό πράγμα που έχει αποτρέψει τους πολέμους μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων από το 1945 και μετά και το οποίο έχει ξεχαστεί σε μεγάλο βαθμό, που είναι ο φόβος του πυρηνικού πολέμου» έγραψε ο Σούσλοφ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters