Η Ρωσία απελευθερώνει τον δημοσιογράφο της WSJ Γκέρσκοβιτς και τον πρώην πεζοναύτη Γουΐλαν στο πλαίσιο ανταλλαγής

Η Ρωσία απελευθέρωσε τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς, και τον πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ, Πολ Γουΐλαν σε ανταλλαγή κρατουμένων, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα σήμερα 1.8.2024 το Κρεμλίνο είχε αρνηθεί να σχολιάσει δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι πρόκειται άμεσα να ξεκινήσει ανταλλαγή κρατουμένων ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

«Συνεχίζω να μην κάνω κάποιο σχόλιο», δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Το Fox News είχε μεταδώσει ότι ο φυλακισμένος δημοσιογράφος της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς πρόκειται να επιστρέψει στις ΗΠΑ στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, πιθανόν αργότερα σήμερα.

Ο ιστότοπος Flightradar24, που παρακολουθεί την πορεία αεροσκαφών, έδειξε ότι ειδικό αεροπλάνο της ρωσικής κυβέρνησης που έχει χρησιμοποιηθεί για προηγούμενη ανταλλαγή κρατουμένων, μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, πέταξε από τη Μόσχα στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, που συνορεύει με τη Λιθουανία και την Πολωνία, πριν επιστρέψει στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο Πολ Γουίλαν, πρώην Αμερικανός πεζοναύτης, και ο Βλαντίμιρ Καρά Μουρζά, Ρωσοβρετανός αντιφρονών –και οι δύο είναι φυλακισμένοι στη Ρωσία — ήταν άφαντοι, δήλωσαν χθες οι δικηγόροι τους, αφού τουλάχιστον επτά Ρώσοι αντιφρονούντες μετακινήθηκαν αιφνιδιαστικά από τις φυλακές τους τις τελευταίες ημέρες.

Στο μεταξύ, δικηγόρος του Αλεξάντρ Βίνικ, ενός Ρώσου που κρατείται στις ΗΠΑ, μιλώντας χθες στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πού βρίσκεται ο πελάτης του «έως ότου πραγματοποιηθεί η ανταλλαγή». Ωστόσο, ο δικηγόρος, ο Αρκάντι Μπουκ, δήλωσε στο RIA ότι ενημερώθηκε από δικηγόρους που εκπροσωπούν κρατουμένους στη Ρωσία ότι εκείνοι είναι «καθ’ οδόν» προς άγνωστες τοποθεσίες.

Το RIA μετέδωσε επίσης ότι τέσσερις Ρώσοι που βρίσκονται σε αμερικανικές φυλακές εξαφανίστηκαν από τη βάση δεδομένων με τα στοιχεία κρατουμένων που διαχειρίζεται η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία φυλακών.

Πηγές: Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ