Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανεξελέγη Πρόεδρος της Κομισιόν για μια δεύτερη πενταετή θητεία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του επαναδιορισμού της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) για μια δεύτερη πενταετή θητεία.

Η 65χρονη Γερμανίδα πολιτικός και υποψήφια του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επανεξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής με 401 ψήφους από το σύνολο των 707 ευρωβουλευτών που ψήφισαν. Κατά ψήφισαν 284 ευρωβουλευτές και 15 ψήφισαν αποχή. Υπήρχαν και 7 άκυρα. Η ψηφοφορία ήταν μυστική και με κάλπη.

Στις 27 Ιουνίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρότεινε τον επαναδιορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Προεδρία της Κομισιόν.

Ο φον ντερ Λάιεν είχε την υποστήριξη των τριών κυρίαρχων, φιλοευρωπαϊκών ομάδων – του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων του Renew. Τις εβδομάδες και τους μήνες πριν από την ψηφοφορία, ορισμένοι νομοθέτες σε αυτές τις κεντρώες ομάδες είπαν ότι δεν θα την ψήφιζαν, αναγκάζοντάς την να αναζητήσει υποστήριξη εκτός του συνασπισμού της, συμπεριλαμβανομένων των αριστερών Πρασίνων.

Τα συγχαρητήρια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) συνεχάρη την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την επανεκλογή της στο «τιμόνι» της Κομισιόν.

«Η εμπειρία και η ηγεσία της είναι ανεκτίμητες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί και να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη, πιο ανταγωνιστική και στρατηγικά αυτόνομη Ευρώπη», γράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγή: Politico / Φωτογραφίες Reuters