«Η Ουκρανία συνεχίζει να μάχεται σκληρά για τη Μπαχμούτ» – Καταφθάνει περισσότερη αμερικανική βοήθεια

Η Ουκρανία εξακολουθεί να μάχεται σκληρά για τη Μπαχμούτ και η μάχη δεν έχει τελειώσει, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Οι Ουκρανοί δεν έχουν απωθηθεί από την πόλη, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι, προσθέτοντας ότι ένα ακόμη πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία ενδέχεται να φθάσει αυτή την εβδομάδα.

Ο επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, υποστήριξε σήμερα πως η μισθοφορική ομάδα κυρίευσε το κτίριο του δημαρχείου της Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, προσθέτοντας πως η κατάληψή του σημαίνει πως είναι πλέον «δική της» η πόλη «από νομική άποψη».

Η Ουκρανία ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέχουν πολύ από την κατάληψη της πόλης και ότι οι μάχες μαίνονται γύρω από το δημαρχείο, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Wagner.

Η Μπαχμούτ, που είχε κάπου 70.000 κατοίκους πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, αποτελεί θέατρο ακατάπαυστων εχθροπραξιών εδώ και μήνες. Εξαιτίας της διάρκειας της μάχης και του γεγονότος πως και οι δύο πλευρές έχουν υποστεί βαριές απώλειες εκεί, η πόλη έχει προσλάβει μεγάλη συμβολική αξία στις επιχειρήσεις για τον έλεγχο της βιομηχανικής περιοχής Ντονμπάς.

Οι ρωσικές δυνάμεις προέλαυναν αργά τους τελευταίους μήνες στον βορρά και στον νότο, αποκόπτοντας οδούς εφοδιασμού των ουκρανικών δυνάμεων, κατόπιν κατέλαβαν το ανατολικό της τμήμα.

Το Κίεβο χαρακτηρίζει τη μάχη στην Μπαχμούτ απαραίτητη για την καθήλωση των ρωσικών δυνάμεων σε όλο το ανατολικό μέτωπο, παρότι αναλυτές και αξιωματούχοι θεωρούν τη στρατηγική αξία της πόλης μάλλον περιορισμένη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters