Η Ουκρανία απάντησε σε Ουγγαρία και Σλοβακία στους ισχυρισμούς «περί εκβιασμού» για το ρωσικό πετρέλαιο

Η απόφαση που πήρε η Ουκρανία να αναστείλει τη διέλευση πετρελαίου του ρωσικού ομίλου Lukoil προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία συνάδει με τις κυρώσεις του Κιέβου σε βάρος της εταιρίας και δεν έχει καμία σχέση με εκβιασμό, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ, απορρίπτοντας μια δήλωση της Ουγγαρίας.

Η Ουκρανία υιοθέτησε τον περασμένο μήνα κυρώσεις που εμποδίζουν τη διέλευση ρωσικού αργού μέσω του αγωγού Ντρούζντα, προκαλώντας φόβους για ελλείψεις στον εφοδιασμό στην Ουγγαρία και στη Σλοβακία.

Τη Δευτέρα, η Ουγγαρία και η Σλοβακία ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει χρήση μιας συμφωνίας σύνδεσης η οποία όπως είπαν λέει πως η Ουκρανία δεν μπορεί να εμποδίσει τη διέλευση πετρελαίου. Στενός συνεργάτης του Ούγγρου πρωθυπουργού κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι εκβιάζει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία σταματώντας τις παραδόσεις πετρελαίου.

«Η κατάσταση με την αναστολή της διέλευσης ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Ντρούζντα προς την Ουγγαρία και τη Σλοβακία δεν έχει καμία σχέση με εκβιασμό στην ουκρανική εκδοχή», ανέφερε ο Ποντολιάκ σε γραπτή δήλωση. «Και οπωσδήποτε η Ουγγαρία και η Σλοβακία δεν συμπεριφέρονται ως πραγματικοί ειρηνευτές και δεν επιμένουν στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη, αλλά επιμένουν μόνο σε παραχωρήσεις προς τη Ρωσία», σημείωσε.

Ο Ποντολιάκ κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι στρέφονται «εναντίον της γραμμής» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υποστηρίζει το Κίεβο στον πόλεμό του με τη Ρωσία και τους συνέστησε να ζητήσουν από το Κρεμλίνο να σταματήσει να επιτίθεται στους ουκρανικούς ενεργειακούς και μεταφορικούς διαύλους. Ο ουκρανικός ενεργειακός τομέας τελεί υπό συνεχείας ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) επί μήνες και έχει χάσει το 50% ικανότητας παραγωγής του, με αποτέλεσμα μαζικές διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters