Η Νορβηγία αποφάσισε να άρει το εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλλει στην Τουρκία το 2019

REUTERS/Gwladys Fouche

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Νορβηγία αποφάσισε να άρει τους περιορισμούς που σχετίζονται με την αμυντική βιομηχανία στην Τουρκία, οι οποίοι ίσχυαν από το 2019.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Öncü Keçeli, την απόφαση ανακοίνωσε ​​ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Espen Barth Eide, στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Τούρκου εκπροσώπουτου ΥΠΕΞ στο X (πρώην Twitter), ο Φιντάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Νορβηγίας, σημειώνοντας ότι τέτοιοι περιορισμοί δεν ευθυγραμμίζονται με το πνεύμα της συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Νορβηγία ήταν μεταξύ των χωρών, όπως η Γερμανία και η Σουηδία, που επέβαλαν περιορισμούς στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας το 2019, λόγω της επιχείρησης της Άγκυρας στη βόρεια Συρία κατά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF – Syrian Democratic Forces), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι, αμέσως μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή.

Φωτογραφία αρχείου Reuters