Η Μέρκελ μας στέλνει για κούρεμα εκτός ευρώ και ο Ολάντ ζητά επανίδρυση της ευρωζώνης.
Σε δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό ARD, η Αγκ. Μέρκελ επαναλαμβάνει πως υπήρχε στο τραπέζι η πρόταση του Σόιμπλε περί προσωρινού Grexit, ωστόσο απορρίφθηκε διότι επέλεξαν μία άλλη επιλογή.
Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε πως δεν θα κάνει εικασίες για ένα Plan B για την Ελλάδα μόλις δυο ημέρες αφότου ψήφισε η Bundestag, ενώ διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα «κλασικό κούρεμα» στην νομισματική ένωση. Αυτό, όμως, μπορεί να γίνει εκτός αυτής.
Ο Ολάντα ζητά επανίδρυση
Έτοιμη η Γαλλία να συμμετάσχει σε μια «ισχυροποιημένη οργάνωση» της ευρωζώνης και να συγκροτήσει, μαζί με τις χώρες που θα το επιθυμούσαν, μια «εμπροσθοφυλακή», γράφει ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche.
«Η ευρωζώνη κατάφερε αυτήν την εβδομάδα να επαναβεβαιώσει τη συνοχή της με την Ελλάδα. Για πολλούς, η ποιότητα των γαλλογερμανικών σχέσεων έπαιξε ρόλο. Το ευρωπαϊκό πνεύμα επικράτησε» τονίζει ο Ολάντ στο αφιέρωμα της εφημερίδας στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ που κλείνει αύριο τα 90 χρόνια του.
«Όμως δεν μπορούμε να παραμείνουμε σ’ αυτό. Πρότεινα να επιστρέψουμε στην ιδέα του Ζακ Ντελόρ για μια κυβέρνηση της ευρωζώνης και να προσθέσουμε σ’ αυτήν έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό καθώς και ένα κοινοβούλιο για να διασφαλίσουμε τον δημοκρατικό έλεγχο» προσθέτει στο άρθρο του ο Γάλλος πρόεδρος.
«Το να μοιραζόμαστε το ίδιο νόμισμα είναι κάτι πολύ παραπάνω από το να επιθυμούμε μια σύγκλιση. Είναι μια επιλογή που έκαναν 19 χώρες επειδή ήταν προς το συμφέρον τους. Άλλωστε καμία κυβέρνηση εδώ και 15 χρόνια δεν ανέλαβε την ευθύνη να βγει» από το ευρώ, συνεχίζει ο Ολάντ.
«Αυτή η επιλογή απαιτεί μια ενισχυμένη οργάνωση με τις χώρες που θα το αποφασίσουν, μια πρωτοπορία. Η Γαλλία είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο επειδή, όμως μας έχει δείξει ο Ζακ Ντελόρ, μεγαλώνει όταν βρίσκεται στην πρωτοπορία της Ευρώπης».
«Αυτή η πρωτοπορία μπορεί να αποτελείται από «τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις ιδρυτικές χώρες» της ΕΕ, την Μπενελούξ, διευκρίνισε στη συνέχεια ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, στο περιθώριο μίας επίσκεψης στην Αβινιόν (νότια Γαλλια).
«Τις επόμενες εβδομάδες, η Γαλλία, κυρίως μέσω του προέδρου της Δημοκρατίας, θα έχει την ευκαιρία να αναλάβει πρωτοβουλίες για να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις», πρόσθεσε.
Ο ίδιος ο Ντελόρ, όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα, απάντησε ότι το σημερινό σύστημα που ακολουθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη «δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο». «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα πρέπει να επανιδρυθεί αυτή η οικονομική και νομισματική Ένωση. Θα το κάνουν; Υπήρξε εξ αρχής μια κατασκευαστική ατέλεια. Υπήρξαν επίσης ανοησίες και μια αδυναμία της ευρωζώνης να βάλει τέλος σ’ αυτές» εκτίμησε ο Ντελόρ.
«Στην παρούσα κατάσταση, αποφύγαμε τα χειρότερα. Όμως η Ευρώπη δεν είναι πλέον μια ηθική δύναμη – και λέω ηθική με την καλή έννοια του όρου. Θα πρέπει να αποκαταστήσουμε αυτήν την ηθική δύναμη που ήταν η ισχύς της Ευρώπης σε άλλες περιόδους, όπως όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου», έκρινε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.
Πηγή ΑΠΕ