Η Λιθουανία απέλασε τρεις Κινέζους διπλωμάτες – «Έχουμε δικαίωμα για αντίμετρα» απάντησε το Πεκίνο

Ritzau Scanpix/Mikkel Berg Pedersen via REUTERS

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδίκασε σήμερα (02.12.2024) την απόφαση η Λιθουανία να κηρύξει την Παρασκευή (29.11.2024) «ανεπιθύμητα πρόσωπα» τρεις υπαλλήλους της κινεζικής πρεσβείας και να τους απελάσει και εξέφρασε τη σφοδρή του αντίθεση, ενώ παράλληλα, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι διατηρεί το δικαίωμα να λάβει «αντίμετρα».

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο προσθέτει ότι η Λιθουανία δεν παρείχε συγκεκριμένους λόγους για αυτήν την απόφαση, αλλά ανέφερε «δραστηριότητες που παραβιάζουν τη Σύμβαση της Βιέννης και το δίκαιο της Δημοκρατίας της Λιθουανίας».

Ritzau Scanpix/Mikkel Berg Pedersen via REUTERS

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες λόγω της Ταϊβάν και της φερόμενης εμπλοκής κινεζικού πλοίου στην πιθανή δολιοφθορά υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική Θάλασσα. Δύο υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών τηλεπικοινωνιακών δεδομένων κόπηκαν στα μέσα Νοεμβρίου στη Βαλτική στα σουηδικά χωρικά ύδατα. Ένα από αυτά τα καλώδια συνέδεε το σουηδικό νησί Γκότλαντ με τη Λιθουανία.

Η Σουηδία ξεκίνησε έρευνα για δολιοφθορά. Οι υποψίες στρέφονται προς ένα κινεζικό πλοίο, το Yi Peng 3, το οποίο σύμφωνα με τα σημεία παρακολούθησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας πέρασε πάνω από τα καλώδια όταν κόπηκαν.

Ritzau Scanpix/Mikkel Berg Pedersen via REUTERS

Την περασμένη Τετάρτη, η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι συγκροτεί μια κοινή ομάδα ερευνητών, με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, για να εργαστούν στην υπόθεση των κομμένων καλωδίων, με την υποστήριξη της Eurojust, της υπηρεσίας της ΕΕ που είναι αρμόδια για τη δικαστική συνεργασία.

Πως εμπλέκεται η Ταϊβάν

Η Κίνα έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτό το θέμα και έχει δηλώσει ότι είναι «πρόθυμη να συνεργαστεί» με τους ερευνητές. Οι σχέσεις μεταξύ Βίλνιους και Πεκίνου είχαν ήδη ενταθεί από το 2021, όταν η Λιθουανία επέτρεψε στην Ταϊβάν να ανοίξει de facto πρεσβεία με το όνομα της.

Η κίνηση σηματοδότησε μια στροφή σε μια ευρέως διαδεδομένη διπλωματική πρακτική της χρήσης του ονόματος της πρωτεύουσας της Ταϊβάν, Ταϊπέι, για να αποφευχθεί η οργή της Κίνας, η οποία διεκδικεί το νησί ως μέρος της επικράτειάς της.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters