Την επανεξέταση των επίμαχων αποφάσεων της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής ξεκίνησε ήδη η κυβέρνηση Μπάιντεν, όπως έκανε ξεκάθαρο ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.
Πρώτο θεαματικό βήμα: η αναστολή των πωλήσεων όπλων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να γίνει επανεξέταση των αποφάσεων αυτών για να διασφαλισθεί ότι ανταποκρίνονται σε «στρατηγικούς στόχους», ανακοίνωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μεταξύ των προγραμμάτων που έχουν παγώσει με απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν, η προμήθεια οπλικών συστημάτων ακριβείας στην Σαουδική Αραβία και κυρίως η πώληση 50 καταδιωκτικών αεροσκαφών F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το Ριάντ, με την υποστήριξη του Αμπού Ντάμπι, ηγείται στρατιωτικού συνασπισμού που υποστηρίζει την κυβέρνηση της Υεμένης στον πόλεμο με τους αντάρτες Χούτι, που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη.
Ο Άντονι Μπλίνκεν δεσμεύθηκε την περασμένη εβδομάδα να τερματίσει την αμερικανική υποστήριξη σε αυτόν τον συνασπισμό, υπεύθυνο για σειρά καταχρήσεων κατά των αμάχων της Υεμένης. Χθες δήλωσε ότι ο συνασπισμός έχει συμβάλει σε αυτό που συχνά θεωρείται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του σημερινού κόσμου.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, επιβεβαίωσε την επείγουσα επανεξέταση της καταχώρησης των Χούτι στην μαύρη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων των ΗΠΑ, κίνηση που έχει επικριθεί από όλες τις πλευρές διότι εμποδίζει την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στα εδάφη που ελέγχονται από τους αντάρτες.
Οι αποφάσεις αυτές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής οδηγούν σε σημαντικές μεταβολές στην ισορροπία των αμερικανικών συμμαχιών, αφού η κυβέρνηση Τραμπ είχε αναγορεύσει την Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ σε πυλώνες της μεσανατολικής του πολιτικής κατά του Ιράν.
Η αναστολή της πώλησης των F-35 στα Εμιράτα αποτελεί επίσης εμβληματική απόφαση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, διότι αποφασίσθηκε το φθινόπωρο, έπειτα από πολυετή αντίσταση της Ουάσινγκτον, σε αντάλλαγμα της αναγνώρισης του Ισραήλ.
Η ιστορική εξομάλυνση των σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ, την οποία ο Τραμπ απέσπασε in extremis από τα Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν, επικροτήθηκε από τον Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος προειδοποίησε ωστόσο ότι έχει ήδη ξεκινήσει να εξετάζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ουάσινγκτον για να αποσπάσει αυτές τις συμφωνίες, ώστε να αποκτήσει «εξαντλητική κατανόηση» του θέματος.
Θα ανατρέψει την συμφωνία πώλησης των F-35 ή για την αναγνώριση της κυριαρχίας του Μαρόκου επι της Δυτικής Σαχάρας; Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν έχει δώσει ακόμη απάντηση.