Η Κίνα κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή της Ιαπωνίας για να του εκφράσει την δυσαρέσκειά της για την επίσκεψη δύο ιαπώνων υπουργών σε αμφιλεγόμενο μνημείο των πεσόντων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στο Τόκιο, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η επίσκεψή τους στο μνημείο Γιασουκούνι «πλήττει σφοδρά τα αισθήματα του λαού της Κίνας και άλλων ασιατικών χωρών που υπήρξαν θύματα (του πολέμου)», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Το μνημείο Γιασουκούνι, φόρος τιμής στους 2,5 εκατομμύρια Ιάπωνες στρατιώτες πεσόντες στο πεδίο της μάχης, αποτελεί σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταρισμού για το Πεκίνο.
Οι επισκέψεις στο συγκεκριμένο μνημείο από ιάπωνες πολιτικούς προκαλούν την οργή της Κίνας και της Νότιας Κορέας καθώς αυτό έχει ανεγερθεί στη μνήμη 14 καταδικασθέντων από Συμμαχικό δικαστήριο εγκληματιών πολέμου αλλά και στη μνήμη των πεσόντων.
Για τους Κορεάτες, το μνημείο είναι μία θλιβερή υπενθύμιση της ιαπωνικής αποικιοκρατίας από το 1910 ως το 1945, ενώ και η Κίνα υπέστη δεινά υπό την ιαπωνική κατοχή πριν και στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Λιου Ζενμίν κάλεσε τον ιάπωνα πρεσβευτή Μασάτο Κιτέρα σε μία επείγουσα συνάντηση για να του εκφράσει την σφορδή του αντίθεση και να καταδικάσει την επίσκεψη των ιαπώνων υπουργών στο μνημείο.
«Το ζήτημα του Μνημείου Γιασουκούνι συνδέεται με το αν ή όχι η Ιαπωνία μπορεί να αναγνωρίσει σωστά και να αποδεχτεί την εισβολή των ιαπώνων μιλιταριστών και αν μπορεί να σεβαστεί τα αισθήματα του κινεζικού λαού και των άλλων ασιατικών εθνών που υπήρξαν θύματα», προσθέτει η ανακοίνωση.
Τον Απρίλιο, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δεν επισκέφθηκε το μνημείο, αλλά κατέθεσε κάτι συμβολικό, γεγονός που προκάλεσε την οργή της Κίνας, η οποία υποστήριξε ότι η Ιαπωνία πρέπει να αποδεχθεί την παρελθούσα εθνικιστική επιθετικότητά της.
«Δεν παίζει ρόλο με ποιά μορφή ή με ποιά ταυτότητα οι ιάπωνες πολιτικοί ηγέτες επισκέπτονται το Μνημείο Γιασουκούνι. Πρόκειται για ουσιαστική απόπειρα να αρνηθούν και να ωραιοποιήσουν την ιστορία της εισβολής από τους ιάπωνες μιλιταριστές», σημειώνει το υπουργείο.
«Μόνο με την σωστή αντιμετώπιση της ιστορίας και χρησιμοποιώντας την (ιστορία) ως καθρέφτη μπορεί η Ιαπωνία να αντιμετωπίσει το μέλλον. Καλούμε την Ιαπωνία να…πραγματοποιήσει σαφή βήματα για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας, διαφορετικά οι σχέσεις της Ιαπωνίας με τους ασιάτες γείτονές της δεν έχουν κανένα μέλλον», καταλήγει η ανακοίνωση.