«Η εξόντωση του Γιαχία Σινουάρ θα ενισχύσει το πνεύμα της αντίστασης» δηλώνει το Ιράν

Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Το Ιράν, υποστηρικτής του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, διαβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης (17.10.2024) ότι η εξόντωση του Γιαχία Σινουάρ από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο «το πνεύμα της αντίστασης» με σκοπό την «απελευθέρωση» των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

«Θα αποτελέσει πρότυπο για τη νεολαία και τα παιδιά, που θα συνεχίσουν την πορεία προς την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Όσο η κατοχή και οι επιθέσεις διατηρούνται, η αντίσταση θα συνεχίζεται», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της μόνιμης αντιπροσωπείας του Ιράν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, είναι «σημείο καμπής» και «ευκαιρία» που πρέπει να αξιοποιηθεί για «να σταματήσει επιτέλους ο πόλεμος» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτή η μέρα είναι σημείο καμπής, πέραν από μια στρατιωτική επιτυχία για το Ισραήλ. Αυτή η ευκαιρία πρέπει να αξιοποιηθεί ώστε να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι (της Χαμάς) και να σταματήσει επιτέλους ο πόλεμος», υπογραμμίζει ο Μακρόν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου διεμήνυσε ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σηματοδοτεί «την αρχή του τέλους» του πολέμου που ξεκίνησε πέρυσι εναντίον της παλαιστινιακής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, εν είδει αντιποίνων για την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023.

«Ο Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός. Σκοτώθηκε στη Ράφα» από τον ισραηλινό στρατό, τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην αγγλική γλώσσα, διευκρινίζοντας ότι «δεν σηματοδοτεί το τέλος του πολέμου στη Γάζα, αλλά την αρχή του τέλους».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters