«Η Βρετανία οφείλει να έχει σχέδιο εξόδου από την ΕΕ»

Όλες οι χώρες έχουν ένα σχέδιο b.Ένα σχέδιο που προβλέπει είτε την έξοδό τους από την ευρωζώνη,είτε την…ανυπαρξία της ευρωζώνης. Ουσιαστική και τυπική.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέϊβιντ Κάμερον δήλωσε στο BBC ότι η βρετανική κυβέρνηση οφείλει να διαθέτει σχέδιο εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Εάν οι Βρετανοί ταχθούν υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε., η κυβέρνηση θα πρέπει να δουλέψει πάνω σ’ αυτό» δήλωσε ο Κάμερον, εν όψει του σχετικού δημοψηφίσματος, το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί έως τα τέλη του 2017.

Αν και ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν θεωρεί σωστή απόφαση την αποχώρηση από την Ε.Ε., εφόσον υπάρξει αναθεώρηση των σχέσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών πρόσθεσε ότι η απόφαση αφορά τον βρετανικό λαό τον οποίο “είμαστε υποχρεωμένοι να υπακούσουμε στην απόφαση, όποια και εάν είναι αυτή» .
«Εάν η “έξοδος” είναι η επιθυμία των Βρετανών, τότε πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να την υλοποιήσουμε» κατέληξε. 

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της ORB, το 43% των Βρετανών επιθυμεί να εγκαταλείψει η χώρα τους την Ε.Ε., ενώ το 36% θέλει να παραμείνει στην Ένωση.
Εάν αφαιρεθούν οι αναποφάσιστοι, το ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων που θέλουν ένα «Brexit» ανεβαίνει στο 54% και όσων θέλουν την παραμονή στο 46%, έναντι 51% και 49% που ήταν τα αντίστοιχα ποσοστά πριν από ένα χρόνο.