Η απάντηση Μακρόν για την «γενοκτονία» στην Ουκρανία: «Θα απαντήσουν οι νομικοί και όχι οι πολιτικοί»

Οι λέξεις «έχουν νόημα» και στο ερώτημα, αν υφίσταται γενοκτονία στην Ουκρανία, «θα πρέπει να απαντήσουν οι νομικοί και όχι οι πολιτικοί», δήλωσε απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση ο Εμανουέλ Μακρόν, σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχθηκε από τον Ουκρανό ομόλογό του επειδή δεν θέλησε να περιγράψει τη ρωσική επίθεση ως «γενοκτονία».

«Η Γαλλία είναι η χώρα που περισσότερο, μεταξύ του 2010 και του 2014, βοήθησε την Ουκρανία να εξοπλιστεί για να αμυνθεί», υπογράμμισε ο Μακρόν τονίζοντας τη σημασία της «αποφυγής της κλιμάκωσης του πολέμου».

«Στείλαμε δικαστές και αστυνομικούς για να βοηθήσουν την Ουκρανία να τεκμηριώσει τα εγκλήματα πολέμου», είπε τέλος ο Μακρόν.

Χθες, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δεν επανέλαβε τον όρο «γενοκτονία», που χρησιμοποιήθηκε από τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν για να κατηγορήσει το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την Ουκρανία, αμφισβητώντας τη χρησιμότητα που μπορεί να έχει για τον τερματισμό του πολέμου μια «λεκτική κλιμάκωση».

Ερωτηθείς από το τηλεοπτικό κανάλι France 2 σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε την Τρίτη, ο Τζο Μπάιντεν, ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος επιδιώκει να επανεκλεγεί, απάντησε πως θέλει να είναι «προσεκτικός με τους όρους».

«Θα έλεγα πως η Ρωσία κήρυξε με μονομερή τρόπο ένα βάναυσο πόλεμο, ότι είναι τώρα αποδεδειγμένο πως εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν από το ρωσικό στρατό και πως πρέπει τώρα να βρούμε τους υπεύθυνους γι’ αυτά», εξήγησε ο Μακρόν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters