Η αιματηρή άνοιξη των Ταλιμπάν

Στις 28 Απριλίου οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την έναρξη της νέας εαρινής- θερινής εξόρμηση κατά των συμμαχικών στρατευμάτων και αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας- κάτι που για τις φυλές Παστούν είναι μια παράδοση που κρατάει εδώ και χίλια χρόνια.
 
Ειναι κάτι σαν  την …πέμπτη εποχή του έτους – την «περίοδο πολέμου»- που κανείς δεν μπορεί να ακυρώσει. Ακόμη και η  ξένη στρατιωτική επέμβαση…

Οι Αφγανοί αξιωματούχοι περιμένουν  για φέτος άγριες συγκρούσεις.Οι προβλέψεις ήδη επαληθεύονται , σύμφωνα με τα αιματηρά δεδομένα  που αποδελτοποίησε και παρουσιάζει η »Φωνή της Ρωσίας»: 

 Στις 2 Μαΐου εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν δήλωσε ότι μόνο «τις τελευταίες 24 ώρες η αφγανική αστυνομία με τη βοήθεια του στρατού και των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ εξόντωσε 59 Ταλιμπάν». Στις επαρχίες Κανταγκάρ και Γκιλμέντ έχουν εξοντωθεί δύο εμφανείς αξιωματούχοι των Ταλιμπάν, ενώ στις 3 Μαΐου κατά τη διάρκεια μιας ειδικής επιχείρησης στην επαρχία Μπαγκλάν σκοτώθηκε σε μάχη ένας διοικητής πεδίου μάχης, ο οποίος ενεργούσε σε συντονισμό και με τους Ταλιμπάν, και με το Ισλαμικό κίνημα του Ουζμπεκιστάν. Σε απάντηση για τα προληπτικά κτυπήματα σε όλη τη χώρα από τη πλευρά των κυβερνητικών στρατευμάτων και την απώλεια εκατοντάδων ατόμων, οι μαχητές δραστηριοποιούνται στο «πόλεμο με τις νάρκες», ενώ στις βόρειες περιοχές της χώρας απαγάγουν δεκάδες αστυνομικούς από σημεία ελέγχου. Ψάχνουν τρόπους, ώστε να καταπολεμήσουν και τις δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων των δυτικών στρατευμάτων. Έτσι, στις 5 Μαΐου κατά τη διάρκεια ελέγχου των αποτελεσμάτων βομβαρδισμού στην επαρχία Μπαγκλάν, έπεσε σε ενέδρα και ξεκίνησε τη μάχη με τους Ταλιμπάν η ομάδα Γερμανών καταδρομέων KSK. Σκοτώθηκε ένας άνδρας της KSK, για πρώτη φορά στα 12 χρόνια παραμονής στο Αφγανιστάν αυτής της εκλεκτής μονάδας.

Οι απώλειες μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων μέχρι στιγμής είναι σημαντικά μικρότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Όμως με την έναρξη της «περιόδου πολέμου» αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Πάνω από 30 νεκρούς στρατιώτες απαριθμεί η στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ. Η κύρια αιτία των απωλειών μεταξύ των κατοχικών στρατευμάτων παραμένει ο θάνατος από εκρήξεις αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Εδώ υπάρχουν αρκετά άσχημες ειδήσεις. Απ’ ότι φαίνεται, οι αντάρτες έχουν βρει τον τρόπο καταπολέμησης των τελευταίων μοντέλων τεθωρακισμένων οχημάτων. Είναι πολύ απλός και αποτελεσματικός. Εναντίον των βαρέων τεθωρακισμένων, τα οποία ήταν προηγουμένως άτρωτα και έφεραν μια τεχνολογική προστασία από τις νάρκες, τώρα άρχισαν να χρησιμοποιούν πιο ισχυρά εκρηκτικά. Έτσι, στα τέλη Απριλίου σε αυτοκινητόδρομο, βόρεια της πρωτεύουσας της επαρχίας Γκιλμέντ, της πόλης Λασκαργκάχ, από μια παρόμοια έκρηξη σκοτώθηκαν τέσσερις Βρετανοί στρατιώτες και εννέα Αφγανοί. Τραυματίστηκαν έξι άτομα. Η Βρετανία έπαθε σοκ: για πρώτη φορά οι άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε 15 τόνων τεθωρακισμένο όχημα Mastiff, το όποιο μέχρι τώρα θεωρούταν άτρωτο από τις νάρκες. Και το γεγονός αυτό δεν ήταν τυχαίο. Στις 2 Μαΐου, μόλις τέσσερις ημέρες μετά από το περιστατικό αυτό, στην περιοχή Μάινβαντ της επαρχίας Κανταγκάρ, ανατινάχθηκε και πάλι ένα Mastiff. Αυτή τη φορά σκοτώθηκαν πέντε Αμερικανοί στρατιώτες και ένας μεταφραστής. Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ερευνήσει το θέμα με τον τεχνικό εξοπλισμό, όμως, όπως φαίνεται, εμφανίστηκε ακόμα ένα πρόβλημα. Η βόμβα, η οποία ανατινάχθηκε τον Απρίλιο, μάλλον είχε τοποθετηθεί κατά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου και περίμενε την ώρα της. Πόσες παρόμοιες εκπλήξεις περιμένουν τα δυτικά τεθωρακισμένα οχήματα, παραμένει άγνωστο.

Και οι άμαχοι πολίτες που σκοτώνονται φέτος είναι περισσότεροι. Η Ζορζέτ Γκανιόν, διευθύντρια του τμήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2013, σε σχέση με την ίδια περίοδο του περασμένου έτους, έχει αυξηθεί κατά 18% ο αριθμός των τραυματιών και νεκρών μεταξύ των αμάχων κατοίκων. Ήδη φέτος έχουν χάσει τη ζωή τους 682 άμαχοι πολίτες, σε σύγκριση με τους 550 του 2012. Τα στοιχεία για τον Απρίλιο είναι ακόμη προκαταρτικά, και πολύ πιθανόν οι αριθμοί να αυξηθούν.