ΗΠΑ: Ο Τραμπ δεν αποφάσισε για το Αφγανιστάν

 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέτασε ένα ευρύ φάσμα επιλογών όσον αφορά την αμερικανική στρατηγική στο Αφγανιστάν που του παρουσιάστηκαν από τους συμβούλους του για θέματα εθνικής ασφαλείας, αλλά δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση για το εάν θα αναπτυχθούν περισσότεροι αμερικανοί στρατιώτες στη χώρα, όπου συνεχίζεται ο πιο μακροχρόνιος πόλεμος στον οποίο έχει εμπλακεί ποτέ η χώρα του.

Η χθεσινή συνάντηση προστέθηκε στις συζητήσεις σχετικά με το Αφγανιστάν και την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ασίας, που μοιάζουν να βρίσκονται σε τέλμα λόγω των διαφωνιών εντός της κυβέρνησης.

Ο Τραμπ ενημερώθηκε εκτενώς σχετικά «με μια νέα στρατηγική για να προστατευθούν τα συμφέροντα της Αμερικής στη Νότια Ασία», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι-Σάντερς μετά τη συνάντηση στο Καμπ Ντέιβιντ.

«Ο πρόεδρος μελετά και εξετάζει τις επιλογές του και θα κάνει μια ανακοίνωση στον αμερικανικό λαό, στους συμμάχους και εταίρους μας και στον κόσμο όταν έλθει η κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε η ίδια.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ και άλλοι αξιωματούχοι τάσσονται υπέρ μιας αύξησης του αριθμού των αμερικανών στρατιωτών που επιχειρούν στο Αφγανιστάν. Στα μέσα Ιουλίου, πρότειναν να σταλούν άλλοι 3.000 ως 5.000 στρατιώτες των ΗΠΑ και συμμαχικών τους κρατών.

Οι «αντιγκλομπαλιστές», των οποίων ηγείτο ο Στιβ Μπάνον ώσπου απομακρύνθηκε χθες από τον ρόλο του συμβούλου του Τραμπ για θέματα στρατηγικής, τάσσονταν υπέρ της πλήρους αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων.

Άλλες επιλογές είναι να παραμείνει αμετάβλητος στους περίπου 8.400 ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών, να υπάρξει μια μικρή αύξηση ή μια μικρή μείωση, και να δοθεί έμφαση σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις με περισσότερα πλήγματα τηλεκατευθυνόμενων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) και συλλογή πληροφοριών, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Νωρίτερα φέτος ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι ότι η Ουάσινγκτον διατηρεί τη δέσμευσή της να στηρίξει την αφγανική κυβέρνηση.

Ενώ έχουν περάσει πάνω από δεκαπέντε χρόνια αφότου οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν και ανέτρεψαν την κυβέρνηση των Ταλιμπάν διότι προσέφερε ασφαλές καταφύγιο στην αλ Κάιντα που φέρεται να σχεδίασε εκεί τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το τέλος των εχθροπραξιών δεν μοιάζει να είναι κοντά. Τον Μάιο οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προεξόφλησαν ότι μέσα στην επόμενη χρονιά η κατάσταση στο Αφγανιστάν θα επιδεινωθεί, ακόμη κι αν υπάρξει μια μικρή αύξηση της αμερικανικής και συμμαχικής βοήθειας.

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, υποστηρικτής μιας ενεργότερης εμπλοκής στο Αφγανιστάν, κάλεσε τον Τραμπ να «ακούσει τους στρατηγούς του», διότι η κατάσταση εκεί πρωτίστως «αφορά την αμερικανική ασφάλεια — όχι την δημιουργία αυτοκρατοριών».

Τη συζήτηση στο Καμπ Ντέιβιντ περιέπλεξαν επίσης οι διαφωνίες για το εάν πρέπει να υιοθετηθεί πιο σκληρή γραμμή έναντι του Πακιστάν, επειδή δεν έχει πάψει να προσφέρει καταφύγιο στους αφγανούς Ταλιμπάν και δεν έχει συλλάβει τα ηγετικά τους στελέχη. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν υποστηρίζονται από στοιχεία στον πακιστανικό στρατό και στην πανίσχυρη πακιστανική υπηρεσία πληροφοριών, κάτι που το Ισλαμαμπάντ αρνείται.

Έγινε η πρόταση οι ΗΠΑ να αρχίσουν μια διαδικασία αξιολόγησης του εάν το Πακιστάν πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία εάν δεν κινηθεί κατά των ηγετών των Ταλιμπάν και του δικτύου Χακάνι, σημείωσαν αξιωματούχοι.

Αυτό θα συνεπαγόταν βαριές αμερικανικές κυρώσεις, τερματισμό των πωλήσεων όπλων και της οικονομικής βοήθειας που προσφέρει η Ουάσινγκτον στο Ισλαμαμπάντ.

Η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων άφησε περιθώρια στον Έρικ Πρινς — ιδρυτή της άλλοτε Blackwater και αδελφό της υπουργού Παιδείας του Τραμπ, της Μπέτσι ΝτεΒός— να προτείνει στον Λευκό Οίκο την αντικατάσταση του τακτικού στρατού των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν με μισθοφόρους. Η πρόταση έχει συζητηθεί στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με ένα κυβερνητικό στέλεχος, αλλά δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι ήταν ανάμεσα στις επιλογές που εξετάστηκαν στο Καμπ Ντέιβιντ. Ο ΜακΜάστερ, ο Μάτις, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Τζόζεφ Ντάνφορντ και ο απόστρατος στρατηγός των Πεζοναυτών Τζον Κέλι, προσωπάρχης του Τραμπ, εναντιώνονται όλοι στην πρόταση του Πρινς, σύμφωνα με αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ