Το Αμερικανικό Κογκρέσο ζητά να μπει πάγος στο σύνολο των εξοπλισιτκών προγραμμάτων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας με δύο διαφορετικά νομοσχέδια. Το Κογκρέσο χαρακτηρίζει την συμπεριφορά της Τουρκίας ολοένα και πιο εχθρική και απολυταρχική.
Σκληραίνει την στάση του το αμερικανικό Κογκρέσο προς την Άγκυρα, καθώς το σχέδιο νόμου του προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα ζητά το πάγωμα της οποιασδήποτε μεταφοράς στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία μέχρι το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών να παραδώσει έκθεση για την εκτίμηση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων στις αρμόδιες επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και της Γερουσίας.
Το εν λόγω σχέδιο νόμου εγκρίθηκε με απόλυτη πλειοψηφία (60-1) από την αρμόδια επιτροπή και πλέον ξεκινούν οι πολιτικές διεργασίες που αφορούν τον διάλογο για την υποβολή τροπολογιών. Αν τελικά η συγκεκριμένη πρόβλεψη τεθεί σε ισχύ μετά τη διαδικασία, οι περιορισμοί που θα επιβληθούν στις στρατιωτικές προμήθειες της Τουρκίας θα είναι ευρείας κλίμακας, και θα συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων πωλήσεις αεροσκαφών F-35 Lightning II JSF και F-16 Fighting Falcon, ελικοπτέρων CH-47 Chinook, H-60 Blackhawk και πυραύλων Patriot.
Η προσπάθεια για το πάγωμα της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Άγκυρα έχει αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες εκστρατείες που διεξάγει το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) στην Ουάσινγκτον. Όπως εξήγησε ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης, Έντι Ζεμενίδης, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο νόμου αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση του στόχου της εκστρατείας του HALC.
«Με την συμπερίληψή του στο κείμενο του προέδρου της Επιτροπής πλέον είναι μέρος κειμένου νομοσχεδίου και είναι η βάση για οποιεσδήποτε τροπολογίες υποβληθούν. Για να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη αναφορά θα πρέπει κάποιος να δώσει μάχη γι’ αυτό.»
Το σχέδιο νόμου αναμένεται ότι θα παρουσιασθεί την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ ο προϋπολογισμός για την εθνική άμυνα υπολογίζεται ότι θα εγκριθεί μέσα στον επόμενο μήνα, χωρίς, ωστόσο, να θεωρείται απίθανη η επικύρωση του και μέσα στο Μάιο.
Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει εν εξελίξει και ένα δεύτερο νομοσχέδιο στην Γερουσία, το οποίο, όμως, είναι περισσότερο στοχευμένο και αφορά αποκλειστικά το πάγωμα της παράδοσης των F-35 και όχι την γενικότερη πώληση στρατιωτικών προμηθειών. Μάλιστα η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία συνδέει την παράδοση των F-35 με το ζήτημα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία αλλά και την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον που κρατείται στις φυλακές της χώρας.
Αναλυτικά το νομοσχέδιο, που ζητά την ολοκληρωτική απαγόρευση πώλησης ή μεταφοράς των F-35 στην Τουρκία, καθώς και την όποιαδήποτε μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, προβλέπει ότι οποιαδήποτε πώληση θα λάβει χώρα μόνο αν ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος εγγυηθεί ότι:
– Η Άγκυρα δεν προσπαθεί να λάβει μέτρα τα οποία διαβρώνουν την διαλειτουργικόητα του ΝΑΤΟ, δεν προκαλεί την έκθεση ΝΑΤΟικών συστημάτων σε εχθρικούς δρώντες ή δεν απειλεί την γενικότερη ασφάλεια των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.
– Η Άγκυρα δεν επιδιώκει να αγοράσει οπλικά συστήματα από κάποια ξένη χώρα στην οποία η ΗΠΑ έχει επιβάλει κυρώσεις
– Η Άγκυρα δεν φυλακίζει Αμερικανούς πολίτες
– Η Άγκυρα δεν συμμετέχει σε καμία στρατιωτική ενέργεια που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και RT.com